Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Vil la Nye veier-avlegger bygge jernbane til Lyngdal

SUPERRASKE TOG: Høyhastighetstoger Eurostar går i tunnelen under Den engelske kanal. Det kan ta noen år før slike tog stopper i Lyngdal, men arbeidet for en ny Sørlandsbane er i gang. Foto: Peter Skuce

Hans Fredrik Grøvan har engasjert seg for høyhastighetstog langs Sørlandskysten.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

TOG: I dag møtes politikere fra Agder, Rogaland, Telemark og Vestfold i Jernbaneforum Sør for å starte kampen for en ny høyhastighetsbane fra Oslo via Kristiansand til Stavanger. Prislappen blir på over 100 milliarder kroner, skriver avisa Fædrelandsvennen.

Planen omfatter en høyhastighetsbane fra Brokelandsheia til Stavanger. De fleste sørlandsbyene, bortsett fra Farsund, vil få togstopp.

Nye baner

Blant dem som slutter opp om initiativet, er stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) fra Lyngdal.

Han foreslår å bygge ny høyhastighetsbane på samme måte som ny E39 nå bygges ut. Han vil la en avlegger av det statlig veiselskapet Nye veier – det kan for eksempel hete Nye baner – stå for planlegging og utbygging.

Hans Fr. Grøvan er allerede klar til å utnytte vippeposisjonen i Stortinget til å komme i gang.

– Høyhastighetsbane til Kristiansand og deretter til Stavanger er det neste store samferdselsløftet. Mitt krav er at en konseptvalgutredning skjer allerede denne perioden - altså før 2021, sier han.

Grøvan lanserer også en helt nye måte å bygge jernbane på:

– Nye veier får ned både byggetid og byggekostnader på store veiprosjekter. Vi bør lage en avdeling i dette selskapet som heter «Nye Baner», sier han til Fædrelandsvennen.

Døden for Sørlandsbanen?

Tidligere har førsteamanuensis Anders Langeland spådd at firefeltsutbyggingen hele kysten rundt til Stavanger vil bety døden for Sørlandsbanen.

Grøvan er uenig:

– Vi kan ikke si nei til nødvendige veier mens vi venter på tog. Vi må ha begge deler. Og sist vår vedtok vi tidenes største Nasjonale Transportplan med planmidler til sammenkoplingen av Sørlands- og Vestfoldbanen. Vi tar steg for steg, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...