Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Veteraner møtte forfatteren

VETERANER: Clifford Nilsen og Bjørn Eie, fra Lyngdal og Kvinesdal, var begge med i Tysklandsbrigaden etter krigen. I forrige uke deltok begge da boken om Tysklandsbrigaden ble presentert hos historielaget i Lyngdal. Foto: Per Thime

Clifford Nilsen og Bjørn Eie er to av over 50 000 nordmenn som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter 2. verdenskrig. Boka om Tysklandsbrigaden ble presentert i forrige uke, og de to veteranene møtte forfatteren.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

MØTE: 50 000 nordmenn tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter krigen. 12 kontigenter ble sendt fra Norge. Clifford Nilsen og Bjørn Eie var to av dem som tjenestegjorde. Tysklandsbrigaden var aktiv i årene 1947-1953.

- Det var en fin tid, selv var jeg kokk på et sykehus, sier Clifford Nilsen fra Lindesnes - men bosatt i Lyngdal.

Møtte forfatteren

Innsatsen de norske soldatene gjorde i fredstid, har derimot ikke fått stor plass i historiebøkene. Ikke før nå. Forfatter Geir Stian Ulstein besøkte i forrige uke historielaget i Lyngdal. I 2016 begynte han å skrive på boka om Tysklandsbrigaden. Nå er den i bokhandelen.

- Det var 50 000 nordmenn som tjenestegjorde, og noen av dem fra dette distriktet. Derfor var det også artig å bli invitert til historielaget i Lyngdal for å snakke mer om boka - og om Tysklandsbrigaden, sier forfatteren.

For Clifford Nilsen ble det også et hyggelig gjensyn med en annen kar, nemlig Bjørn Eie fra Kvinesdal. Det var en stund siden sist de møttes.

- Det er alltid gøy å treffe veteraner igjen og Bjørn har jeg møtt flere ganger tidligere, fortalte Clifford.

I Flensburg

Eie tjenestegjorde i 1952, ett år før brigaden opphørte. De som tjenestegjorde var der i seks måneder.

- Jeg var stasjonert i Flensburg i det som het 521. brigade, i bergartilleri. Det var jo et mobilt batteri så vi reiste også en del rundt, blant annet i Schleswig-Holstein, den nordligste tyske delstaten. Også jeg har bare gode minner fra den tiden, forteller kvindølen.

Nilsen og Eie var ikke sammen under tjenesten, men etter tjenesteperioden ble det også opprettet en veteranklubb.

- I sin tid hadde vi 650 medlemmer. Vi møttes til ulike anledninger og reiste også på flere turer til utlandet sammen. Blant annet var vi i Østerrike, Tyskland og Kroatia på turer, sier Eie.

Bestefar i konsentrasjonsleir

Forfatter Geir Stian Ulstein har skrevet flere bøker, noen av dem om krig, men også om sykkel - klatreetapper i Tour de France.

VETERAN OG FORFATTER: Bjørn Eie (t.v.) møtte forfatter Geir Stian Ulstein da historielaget hadde møte i forrige uke. Eie var en av flere veteraner som var på møtet. Foto: Per Thime

- Min bestefar satt i konsentrasjonsleir under krigen. Han kom tilbake og skrev ned mye av det han og fangekameratene hadde opplevd. Men manuset hadde aldri blitt utgitt, han bare satt på dem. Da ble det til en bok, og nå er det altså denne om Tysklandsbrigaden. Den holdt jeg på med i to år, så det har vært mye jobb.

Men resultatet er han fornøyd med.

- Ja, etter å ha snakket med så mange mennesker som har deltatt i brigaden er jeg fornøyd, og jeg håper at jeg på denne måten kan ha bidratt litt for at folk kan få litt mer innsikt i Tysklandsbrigaden og hva de gjorde etter 2. verdenskrig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...