Usikkert når monsterskipet forlater Lyngdal

DRAMA: OSX-1 i romjula 2016, etter dramatiske timer i drift etter at fortøyningene ga etter. Nå gjøres monsterskipet klart for å forlate opplaget i Lyngdal. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

Det er fortsatt uklart når OSX-1 kan bryte opplaget i Lyngdal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

TIL VIETNAM: Etter planen skal skipet gå mellom 15. og 20. januar, men avgangstidspunktet er avhengig av vindforholdene.

Les også: Gigantskipet OSX-1 kan bli liggende i Lyngdal lenge

Ifølge regionavisen Lister24 skal skipet gå til oppdrag i vietnamesiske farvann.

Vindstille

– Losvesenet krever maks fire sekundmeters vind – det er så godt som vindstille – før skipet skal gå. Vi kan ikke jage det fra kai, men det skal i hvert fall være underveis i løpet av denne måneden, sier havnesjefen i Lyngdal, Janne Arnesen til Lyngdals Avis.

Det vakte oppsikt da det ble kjent at det gigantiske produksjons- og oljelagringsskipet OSX-1 skulle legges i opplag i Lyngdal. I Svenevik var det flere beboere som reagert skarpt, mens Lyngdal havn kunne se fram til betydelige inntekter. Eieren av skipet bidro også økonomisk til å anlegge landstrømsanlegget i Holmsund.

Les også: Svenevik-beboer stiller spørsmål ved gigantskipets ankomst til Lyngdal

Hjelpemotorer

Havnesjef Janne Arnesen opplyser til regionavisen Lister24 at den planlagte avreisen har ført til at hjelpemotorene ombord i skipet nå er startet.

– En landstrømskabel røk da fortøyningene ble skiftet. Det koster store summer å erstatte den. Det er et billigere alternativ å la hjelpemotorene gå den korte tiden som er igjen, sier hun.

Fortøyningene ble byttet ut for at det skal gå raskere og være enklere å bryte opplaget. Kjettingene som tidligere holdt OSX-1 opp mot land er nå byttet med enklere fortøyninger.

Hun sier at skipet skal gå for egen maskin, men ledsages av taubåter ut Rosfjorden.

Kriserammet milliardær

OSX-1 var eid av den kriserammede brasilianske milliardæren Eike Batista da det kom til Lyngdal på senvinteren 2016. Skipet eies i dag av det nederlandske selskapet OSX-1 Leasing BV.

Det oppsto stor dramatikk da skipet slet fortøyningene i julen 2016.

Les også: Gigantskipet i Rosfjorden under kontroll

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...