Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Ukens leder: Don Quijote

SKEPÅSIS: Lyngdals Avis er skeptisk til vindkraft. Foto: Aslak Ravndal, arkivfoto

– Dersom tilstrekkelig mange sier ja, skal det mye til å stoppe et vindkraftprosjekt. Det mener Lyngdals Avis i ukens leder.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2019 kl 09:35

LEDER: Historien om ridderen av den bedrøvelige skikkelse finnes i de fleste spanske hjem. Spanjolene kan sin nasjonallitteratur, og vet at ridderen i salen på øket Rocinante hadde som mål å utrydde verdens vindmøller (selv om de også vet at den noe nærsynte og oppfarende Don Quijote mente vindmøllene var kjemper som måtte nedkjempes).

Vi føler oss som den spanske ridder. Vi mener vindmøllene må nedkjempes. Om ikke med sverd og lanse, så med politiske vedtak. For vindmøllene er sannelig kjemper – på opptil 220 meter! Når de plasseres på toppen av heier blir de uhyre dominerende. Det er all grunn til å hylle lokalpolitikerne i Lyngdal som sier nei til uvesenet – og håpe at lokalpolitikerne i Audnedal gjør det samme. Vindmøllene ødelegger natur, plager naboer og er til fare for dyr og fugler.

Dertil kommer at vindkraft etter alt å dømme er gårsdagens løsning. Nå kommer ny og forbedret teknologi for solenergi, bølgekraft og oppgradering av klassisk vannkraft. Når man ser hvilke skader vindmøllene og tilførselsveiene påfører naturen – i forhold til energien som genereres, synes det klart at vindkraft ikke er grønn, snarere tvert imot.

Dersom tilstrekkelig mange sier ja, skal det mye til å stoppe et vindkraftprosjekt.

Da er det også verd å merke seg hvordan vindkraftproduksjonen er organisert. Mens den klassiske, norske modellen for strømproduksjon har vært kommunale og senere fylkeskommunale elverk, overlates vindkraft helt til det private initiativ. Og mens det er like vanskelig å få konsesjon til et minikraftverk som å få byggeløyve til et tilbygg på hytta, synes det nesten å være fritt fram for vindkraft.

Vindkraftutbygging foregår faktisk på den måten at de privateide selskapene i bransjen reiser rundt og ser etter områder som synes å egne seg. Finner de et slikt område, kaster de seg over grunneierne. Dersom tilstrekkelig mange sier ja, skal det mye til å stoppe et vindkraftprosjekt. Vi skal ikke påstå at det spekuleres i dette, men vil heller ikke bli overrasket om det kommer fram at det er nettopp slik det er.

Ja, og nevnte vi at kraften fra vindmøllene stort sett går til eksport. Til dels til land som betakker seg for å ødelegge sin egen natur med vindmøller...

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...