«Tenk på dyrene når det smeller»

NYTTÅR: Veterinær Bent Gusevik håper folk er fornuftige og at de tenker på dyrene nyttårsaften. Her er det pusen Conrad som er på besøk. Foto: Per Thime

For mange dyr er nyttårsaften en slitsom og ubehagelig affære, som i verste fall kan føre til stress, skader eller at dyret løper sin vei og forsvinner.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

FYRVERKERI: Mange dyr, både tamme og ville, blir svært redde av lyden av fyrverkeri.

- Det er ikke bare katter og hunder, men også hester som blir redde av fyrverkeri. Nå er ikke hester vanligvis i tettbygd strøk, men jeg kjenner til at hester er svært redde for fyrverkeri, sier veterinær Bent Gusevik i Lyngdal.

Inne på kontoret får han henvendelser daglig om dyr og nyttår. På fanget sitter katten som heter Conrad og som er 15 år.

- Flere lurer på hvordan man skal takle høye smell og det å ha dyr rundt seg, forteller han.

Rådene

Det finnes ting man kan gjøre.

  • Ikke la hunden være alene hjemme! Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort bør du ta den med.
  • Ikke ta med deg hunden ut dersom den er redd.
  • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det. Sett også gjerne på radio, musikk el. l for å normalisere situasjonen.

- Så skal en også huske på at dette ikke bare er en kveld. Heldigvis er det blitt restriksjoner de siste årene med salg av fyrverkeri. Men det er jo flere dager før nyttår man hører høye smell. Det skremmer virkelig dyrene.

Beroligende

Hvert år kommer det henvendelser om folk som ønsker resept på beroligende for sine dyr. Tabletter eller sprøyte.

- Effekten på dette varierer når man tar dem. Gir man dyr som allerede er stresset eller redd, så er det effekten mye mindre, forteller han.

Og han fortsetter:

TENK: Veterinær Bent Gusevik forteller at det er flere dyr som er sårbare ved smell av fyrverkeri. Foto: Per Thime

- Alle dyreeiere må tenke over hvordan de best mulig kan gjøre nyttårsaften til en hyggeligere opplevelse for sine dyr.

Veterinæren snakker om rom hvor dyr bør være mens det smeller som mest.

- Husk at katter bør holdes inne dersom de kan bli skremt. Har man veldig redde dyr bør man ta hensyn til dyret og tilrettelegge best mulig. Lydtette rom, eller kanskje i et rom hvor det spilles musikk - da kan det være at katt eller hund ikke får med seg de høye smellene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...