Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Sykkelstjernene kommer, men ikke til Lyngdal

STAVANGER: Edvald Boasson Hagen signaliserer for seier under målgang i Stavanger. FOTO: Szymon Gruchalski

Klassikerstjerner og spurtkanoner planlegger å besøke Sørlandet. Torsdag 24. mai går siste etappe – fra Farsund, via Kvinesdal, Flekkefjord og Sokndal – før målgang i Egersund.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

SYKKEL: Edvald Boasson Hagen vant fjorårets Tour des Fjords, og 22. mai stiller han til start for å forsvare triumfen. 30-åringen får blant annet med seg den strålende opptrekkeren Reinardt Janse van Rensburg.

Sørafrikaneren var en nøkkel for den norske stjernen under fjorårets Tour de France. Der leverte han nordmannen i gode posisjoner på spurtetappe etter spurtetappe, og på Sørlandet kan vi igjen se tandemet briljere.

– Konkurransen har aldri vært tøffere, men Edvald er en klasserytter, og han er på hjemmebane. Kona er fra Grimstad, og det er vel naturlig å tro at han har lyst å vise seg godt frem foran hjemmepublikumet, sier rittsjef for Tour des Fjords, Roy Hegreberg.

Verdens beste stiller med monumentvinner

I fjor var det først på den siste etappen at Boasson Hagen knep sammenlagtledelsen, og da naturligvis også seieren. I år er det ingen tvil om at konkurransen bare blir tøffere.

Flere klassikerstjerner tar turen til Tour des Fjords, deriblant Niki Terpstra. Quick-Step Floors-rytteren vant brosteinsmonumentet Flandern rundt tidligere i vår, og har også seier i Paris-Roubaix på en fyldig CV. Verdens beste lag kommer ellers med flere ryttere som trives i klassikerne, blant annet stjerneskuddet Fabio Jakobsen, som besitter en spurt

Verdt å se opp for.

På Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale finner vi en annen klassikerstjerne. Sep Vanmarcke kjempet skulder ved skulder mot Terpstra i brosteinsklassikerne. Der var Vanmarcke flere ganger nær det helt store, men han måtte ta til takke med blant annet sjetteplass i Paris-Roubaix.

– Niki Terpstra er nok den mest meritterte rytteren på start, og med den kjørestyrken Quick-Step Floors har vist i år, er det naturlig at de må ta på seg litt av favorittstempelet. Team Sunweb stiller med et sterkt lag og ikke minst Team EF Education First Drapac p/b Cannondale med Sep Vanmarcke og Matti Breschel. Sky har Kristoffer Halvorsen, og en skal nok regne med at de også har lyst å kjempe om seieren, vurderer Hegreberg om noen av World Tour-lagene som inntar startstreken i Lindesnes den 22. mai.

Dansk drømmereprise?

Det er ingen tvil om at årets startfelt er det sterkeste i Tour des Fjords’ historie.

Team Sunweb har med raske og meritterte menn i Phil Bauhaus og Edward Theuns, men også dansken Søren Kragh, som i 2015 var nær å vinne Tour des Fjords sammenlagt etter seier på den fjerde etappen. Også Mitchelton-Scott kommer med klassikerspesialister til Sørlandet, både i Albasini og i Durbridge. Førstnevnte har 28 proffseirer, men venter fortsatt på årets første. Kanskje kommer den i Fjords?

– Dette er uten tvil tidenes startfelt. Vi har ni World Tour-lag på starten, åtte prokontinentallag og fire veldig sterke kontinentallag. Det kommer til å bli en hard kamp om hvem som vinner både etapper, trøyer og sammenlagt, sier Hegreberg.

Australiernes mannskap er usedvanlig kjøresterkt, da andre navn som forbereder seg på etapperittet er de unge og talentfulle Robert Power, Lucas Hamilton og Carlos Verona, samt road captain Cameron Meyer.

Nordmann i spiss for Team Sky

Kristoffer Halvorsen har uttalt til Fædrelandsvennen at han går for en etappeseier i årets Tour des Fjords, og U23-verdensmesteren fra 2016 får rikelig med kjørestyrke i ryggen fra det britiske stjernelaget. Blant andre norske trekkplaster er Amund Grøndahl Jansen, som er proff i Team LottoNL-Jumbo. 24-åringen har utviklet seg til en bunnsolid proff med kjørestyrke som få, i tillegg til at han kan utfordre i massespurter, hvert fall om det har vært krevende underveis, slik det fort kan bli i Tour des Fjords.

Israel Cycling Academy kommer med både Sondre Holst Enger og August Jensen. Begge kan blande seg inn i toppen på de ulike etappene i årets ritt, i kamp mot World Tour-ryttere, slik de har vist gjentatte ganger tidligere i Tour des Fjords. En annen som tidligere har briljert i norske UCI-ritt, og som senest gjorde det med seier og andreplass i den norske åpningshelga, er Alexander Kamp fra Team Virtu. Det danske laget har også med seg andre spennende ryttere i Asbjørn Kragh og Rasmus Guldhammer, samt nordmannen Audun Brekke Fløtten.

Av prokontinentalryttere verdt å merke seg i forkant, er blant andre tiendemann fra VM-tempoen i Bergen, Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), spurterne Lobato og Grosu (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) og tidligere Tour of Norway-vinner Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij).

Norske utfordrere

De tre norske kontinentallagene kommer alle med noe av sitt ypperste for en slik løype. Joker Icopal har med deres kjøresterke spurter Herman Dahl, som var strålende i det krevende etapperittet Tour de Bretagne i månedsskiftet april/mai. Team Coop kommer med den bunnsolide kristiansanderen Krister Hagen. Få norske kontinentalryttere matcher kjørestyrken til 29-åringen, som i sesonginnledningen vant både etappe- og endagsritt i Kroatia. Rogalandslaget planlegger også å gi svært talentfulle Erlend Blikra sjansen på Sørlandet. 21-åringen besitter en spurt som kan vise seg giftig også i Tour des Fjords.

– Nivået har aldri vært bedre, og de norske lagene har kjørt sterkt så langt i år. Jeg er helt sikker på at de vil benytte muligheten til å vise seg frem. August Jensen gjorde jo nettopp dette som Team Coop-rytter i alle de norske løpene i fjor, forklarer Hegreberg.

Uno-X Development Team stiller med feltets yngste lag. På den foreløpige startlisten virker Anders Skaarseth å være mannen de vil ha størst forhåpninger til. Lillehamringen er ofte å se topp ti, takket være sine fartsressurser kombinert med at han går godt i bakker og småkupert terreng.

Tour des Fjords triller i gang 22. mai i Lindesnes. Etter målganger i Grimstad og i Kristiansand, avsluttes rittet i Egersund 24. mai. Totalt er det ni World Tour-lag som stiller til start i Lindesnes, åtte prokontinentallag og fire kontinentallag, deriblant de tre nevnte norske lagene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...