Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Statsministeren utelukker ikke krisepakke til bøndene

HJELPT TIL BØNDER: Statsminister Erna Solberg holder døra på gløtt, for krisehjelp til bønder etter sommerens tørke. Foto: Lars Rekaa

Statsministeren kan gå med på en krisepakke, men mener det trengs mer kunnskap først. – Dette er ikke godt nok, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

TØRKE: – Det jeg og landbruksministeren har sagt, er at det ikke er aktuelt med en krisepakke nå , og vi legger vekt på nå , sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Statsministeren og landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) besøkte onsdag den tørkerammede gården til bonde Lars Egil Lauten på Kløfta i Akershus. Sammen med Bondelaget og Småbrukarlaget fikk statsrådene omvisning på Lautens gård, som er hardt rammet av tørken. Lauten risikerer å ikke ha tilstrekkelig fôr til dyra.

Møtet kommer etter en sommer hvor tørken har gitt svært dårlige avlinger for bøndene. Regjeringen har allerede iverksatt flere tiltak for å bøte på situasjonen. Men bøndene mener at det må ekstra penger til gjennom en krisepakke for å hindre at norsk matproduksjon lider større tap og at det gjøres uopprettelig skade.

– Vi kan ikke begynne med pengene

Paradoksalt nok bøttet regnet ned da bondeorganisasjonene skulle vise Solberg og Dale hvordan tørken påvirker bøndene.

Statsministeren utelukket hun ikke en krisepakke, men la vekt på at det først må jobbes for å få oversikt over situasjonen. En eventuell krisepakke må så ses i sammenheng med en reforhandling av jordbruksavtalen.

– Vi kan ikke begynne med pengesummene. Vi må begynne med å se på hvilke tiltak som kan nå bøndene best, sa statsministeren.

Landbruksminister Dale sier at de nå holder på med å kartlegge omfanget av tørken og vurdere eventuelle nye tiltak.

– Det blir ikke noe konklusjon fra vår side før vi har gjort grunnlagsarbeidet. Det pågår for fullt, og når det er fullført i løpet av denne måneden, vil vi være i posisjon til å diskutere dette med organisasjonene i landbruket, sier Dale.

– Ikke godt nok

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er ikke beroliget av signalene fra Solberg og Dale.

– Dette er ikke godt nok. Vi hadde forventet at regjeringen stiller med en krisepakke nå straks, sier Bartnes.

Han mener det også er feil at man foreløpig ikke har god nok kunnskap om skadeomfanget av tørken.

– Både vi og myndighetene har et godt grunnlag. Det vi har krevd, er å styrke avlingsskadeordningen vesentlig for grovfôr, etablere en kompensasjon for tap av beite og at det gis et økonomisk handlingsrom for økende kostnader for transport og fôr, sier Bartnes.

Stortingsflertall for krisepakke

På Stortinget har Ap, Sp, SV og KrF signalisert at de er positive til en krisepakke. Dermed kan stortingsflertallet i siste instans banke igjennom en krisepakke dersom ikke regjeringen blir enige med landbruket.

Statsminister Solberg understreker at en tilleggsbevilgning til bøndene uansett må behandles av Stortinget.

– Stortinget får mulighet til å si sin mening om tiltakene. Men først må regjeringen og bøndene snakke sammen for å målrette eventuelle nye midler på en god måte, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...