Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Skogen kan ta liv

ALT KLART: Kvister er fjernet. Fluktveien er klar. Utstyret er på plass. Håkon Madland kan begynne på fellingen. Foto: Lars Rekaa

Nytt og forbedret utstyr til tross. Skogen er fortsatt en farlig arbeidsplass.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

FARLIG YRKE: Det gjelder både for profesjonelle hogstentreprenører og folk som bare skal kappe et par trær for å få ved i huset.

Det er ingen tvil om at skogsarbeid er ett av de farligste yrkene du kan ha i Norge. Skogsarbeid ligger hele tiden helt i toppen av farestatistikkene. I 2008, for eksempel, ble 52 dødsfall i arbeidslivet gransket. En firedel av dem skjedde i jord- og skogbruk.

Tankene må være med

– Det gjelder både å ha utstyret i orden og å bruke tankene underveis, sier Håkon Madland, skogsentreprenør i Lyngdal.

Han vet hvordan bare en liten uoppmerksomhet kan utløse farlige situasjoner. Han har opplevd det under eget arbeid, og sett kolleger komme til skade i skogen.

– Jeg pleier å si at det er det siste treet som er det farligste – derfor stopper jeg dagens arbeid etter det nest siste, sier han til Lyngdals Avis.

Det kan oppfattes flåsete, men det ligger mye tung erfaring bak utsagnet.

– På slutten av en lang og tung dag i skogen er ofte blodsukkernivået lavt. Da er faren for en liten uoppmerksomhet størst. derfor er det viktig å avslutte arbeidsdagen før kroppen er helt tom for krefter, sier Madland.

START: Motorsaga bør holdes fast under starten. Håkon Madland har kontroll.

Utstyret

Selvsagt skal utstyret være i orden før hogsten begynner. Vernebukse, vernesko og hjelm. Og saga skal være så moderne at den er utstyrt med kjedebrems...

– En moderne sag kan ha kjedebrems som kan styres med begge hendene, det gir ekstra trygghet, sier Sigvald Løland, som arbeider med skogsutstyr ved Felleskjøpet i Lyngdal.

– Skulle saga være så gammel at den ikke har kjedebrems, er den sikkert moden for utskiftning uansett, sier han.

Verneutstyret er også viktig. Vernebuksa inneholder fibre som vil stoppe sagkjedet før det skader beina. Det samme gjør vernesko. Siden trefelling bør skje så lavt som mulig, er kroppen mest utsatt for sagskader fra lårene og ned.

– Skoene bør dessuten ha ståltupp som beskytter mot stammer som faller, sier Håkon Madland, og legger til: – Hvis saga først har flerret opp bukse eller sko, nytter det ikke å lappe. Dersom fibrene ikke er intakte, må hele plagget byttes, sier han.

Ferskvare

Hjelmen er et kapittel for seg. Den er ferskvare.

– En hjelm holder i fem år, ikke lenger. Eldre hjelmer blir sprø. Alle hjelmer er påstemplet holdbarhetsdatoen. Moderne hjelmer er dessuten utstyrt med en holdbarhetsindikator som skifter farge om hjelmen blir sprø, sier Løland.

UTSTYR: Hjelmen er ferskvare, understreker Sigvald Løland

Hjelmen skal selvsagt ha påmontert visir og hørselvern.

Uansett utstyr, det er mannen (eller kvinnen) med saga som har mest å si for sikkerheten.

– Hyppige pauser er viktig. Hver gang saga skal tankes opp, er det lurt å ta en liten pause, sier Madland.

Han er opptatt av at det ikke er lurt å ha det for travelt i skogen.

Widow makers

– Nei, man skal ta seg tid til å skaffe seg et overblikk over situasjonen først. Denne vinteren har snøen for eksempel ført til mange toppknekte trær. Mange kaller slike trær widow makers. Det er viktig å skaffe seg oversikt over det som er høyt opp, både toppknekk og veltede trær som henger på andre. Dessuten må man ta hensyn til vind, grener, snømengde og annet før man starter saga. Han man først oversikten, kan man styre treet med fellekanten, sier han.

Han anbefaler også å rydde unna kratt og greiner før selve treet felles.

– Det kan være avgjørende at fluktveien er klar på forhånd, sier Madland.

App i stedet for radio

I mange år har sikringsradioen vært en del av tømmerhoggerens faste utstyr. Skulle noe skje er det viktig å få hjelp kjapt.

Radioen er på vei ut – en liten app på mobilen er det nye.

– Appen har hele tiden oversikt over jeg befinner meg. Dersom jeg trykker på knappen, får AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) posisjonen min, samtidig som jeg får kontakt med hjelperne, forklarer Madland.

AMK – som har telefonnummer 113 – sender ut de nødvendige hjelperne, om nødvendig et helikopter.

Appen er utviklet av Norsk Luftambulanse. Den er avhengig av mobildekning på stedet.

– Uansett er det viktig å ha med førstehjelpsutstyr. Jeg har alltid kompresser liggende i baklomma på arbeidsjakka. Da kan jeg klare å stoppe en blødning selv, sier Håkon Madland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...