Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Setter bom for småkraftverk i Osestadbekken

AVSLAG: Edwin G. Sandnes får ikke tillatelse til å bygge småkraftverk i Osestadbekken. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

Myndighetene har avslått konsesjonssøknaden fra Sandnes småkraftverk.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

LYNGDALSVANN: Kraftverket planla å hente mye av vannet fra Storevannet som ligger dels i Lyngdal og dels i Lindesnes kommune. Selve kraftverket med turbinhus var planlagt bygget nederst i den gamle Osestadbakken.

Kraftverket var planlagt for en årlig produksjon på 6,45 gigawatttimer (GWh). Det tilsvarer strømforbruket for rundt 325 husstander.

PLANENE: Kartet viser planene for å overføre vann fra Storevannet via Haugdalsvannet og Osestadvannet til Osestadbekken. Foto: NVE

Fisk

I avslaget har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har lagt vekt på at en utbygging ville føre til negative konsekvenser for anadrom fisk (det vil si laks og sjøørret) og et statlig sikret friluftsområde.

Overføring av vann fra Storevannet ville i tillegg ha påverket Litleåna og Oppsalbekken, som begge er sideelver i Lyngdalsvassdraget, som er et vernet vassdrag. Å føre vann vekk fra Lygna ville ha påvirket verneverdiene på en slik måte at NVE har tillagt også dette vekt i den helhetlige vurderingen av prosjektet.

Mannen bak

Det er Edwin Gunnar Sandnes på Sandnes ved Lenefjorden som har stått for planene om kraftverket, sammen med samarbeidspartnere.

Les også: Planlegger kraftverk ved Lenefjorden

Norwegian-piloten tok initiativet til kraftplanene, og samarbeidet med Thor Bjørnstad fra Mandal og broren sin, Olav Eikeland Sandnes, om planene.

– Bjørnstad har bygd opp et minikraftverk på Trædal ved Vigeland, og står for fagkompetansen. Broren min jobber blant annet med finansieringen, fortalte Sandnes til Lyngdals Avis i mars i år.

Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder sier i en pressemelding at forbundet applauderer avgjørelsen.

Det har foreløpig ikke lykkes Lyngdals Avis å komme i kontakt med Sandnes for å få en kommentar.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...