Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Reiseliv: Kos og kultur i Aarhus

LATINERKVARTERET: Latinerkvarteret i Århus byr på muligheter for både kos, kultur og shopping. Foto: Lars Rekaa

Aarhus med sine rundt 300 000 innbyggere er vår nærmeste storby på kontinentet. Den ligger bare fem-seks timer unna Sørlandet.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

DANMARK: Det hele begynte med en liten bosetning ved utløpet av en år. Den ble kalt Áros – elveosen, rett og slett. Etter som årene gikk, ble navnet forvansket til Aarhus. I moderne tid ble det endret til Århus, men nå har danskene tatt i bruk stavemåten Aarhus igjen.

Byen ligger rundt to timers kjøring fra ferjehavnene lengst nord i Jylland, og to timer fra tyskegrensa.

Kultur

Aarhus var europeisk kulturhovedstad i 2017. Det merkes i byen, som har et usedvanlig rikt kulturliv å by på.

I det hypermoderne Musikhuset arrangeres det stadig både klassiske konserter og rockekonserter. Huset er også kjent for sine musikaloppsettinger.

Byen har flere teatre. Aarhus Teater like ved domkirken er kjent for sin fantastiske utsmykning.

Kunstsenteret Aros har både blitt et landemerke i byen, og internasjonalt kjent for sine utstilinger. gigantstatuen Gutten er alle århusianeres stolthet. På taket er det en utsiktsplattform der de besøkende er en del av utsmykningen.

Sør for Aarhus, i retning småbyen Odder, ligger det nye historiske museet Moesgaard, som omfatter en av Danmarks viktigste oldsakssamlinger. Der kan du også se Grauballemannen, et velbevart myrlik.

Den gamle by, som ligger i utkanten av sentrum, er Danmarks folkemuseum, og framstiller byliv gjennom ulike perioder av historien.

Shopping

Aarhus byr på omfattende muligheter for den shoppingglade. Byen har både små, morsomme spesialbutikker, stormagasiner og shoppingsentre.

Latinerkvarteret, en sentrumnsbydel med trange gater og lave hus, er et eldorado for de som leter etter designervarer – det være seg moteklær, kunsthåndverk, husgeråd eller antikvariatbøker. Emerys i utkanten av Latinerkvarteret har gjort seg bemerket med sine bakervarer av høy kvalitet.

Byen har dessuten to store, tradisjonsrike magasiner. Ved gågaten Strøget ligger Salling, Jyllands eget stormagasin. Ved Lilletorv finner du Magazin.

Og oppe ved sentralstasjonen – Hovedbanegården – ligger Bruuns galleri, Danmarks største sentrumsshoppingssenter. Storcenter Nord og City Vest er andre shoppingsentre. I nærheten av City vest ligger også Bazar Vest, som omfatter rundt 50 småbutikker og spisesteder som har spesialisert seg på eksotiske varer og eksotisk mat.

Kos

Du finner selvsagt også mange muligheter for kos i Aarhus.

Fire restauranter i byen har gjort seg fortjent til stjerner i Michelin-guiden.

Restaurant Substans har fått sin for sin blanding av dansk og fransk kjøkken. Restaurant Frederikshøj styres av dansk restaurantlivs nye, store stjerne; Wassim Hallal. Restaurant Domestic serverer lokale produkter, mens restaurant Gatromé er kjent for sin versjon av det nye, nordiske kjøkken.

Byen har også to restauranter med BIB Gourmand-anbefaling fra Guide Michelin, Pondus og Hærverk.

Aarhus har naturlig nok også sin del av de tradisjonelle danske vertshus. Peter Gift like ved Bruuns galleri er flere ganger kåret til byens beste.

I Jægergårdsgade og Frederiks gade ligger utestedene tett. Men dette er nok heller ungdommens territorium enn de godt voksnes. Langs Åboulevarden ligger det også mange kafeer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...