Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

HANDEL: For to år siden var det tomme gater, men nå er turistene tilbake i Alanya. Nattelivet er til dels stort - og støyende. Foto: Per Thime

REISE: Tyrkia leverer til mer enn godkjent

Tyrkia opplevde dramatisk nedgang i turismen, men nå er landet tilbake. Vi nordmenn har også funnet veien tilbake til badebyene på Antalyakysten, men vi dominerer ikke.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2018 kl 22:11

ALANYA: Det er nemlig russere som dominerer rundt i turistbyene ved Antalyakysten. Kemer, Belek, Side, Manavgat og Alanya er alle turistmagneter i Tyrkia. Etter noen dramatiske år for landet er turistene tilbake - i hopetall.

- Det har vært dramatiske år og flere hoteller har måtte stenge store deler av sesongen. Nå er det bedre, og vi som jobber med turisme er glade for det.

Det er hotellsjefen Servet Cizen som forteller dette, selvsagt over en kopp te. Te brukes i de aller fleste anledninger, også ved Sealine Hotel i Alanya. Det var der undertegnende dro på ferie, som for to år siden. Da var det på samme tidspunkt folketomt i gater, barer og på stranda. Men ikke nå lenger.

Konflikt med russere

- Tyrkia var i konflikt med Russland, og russiske myndigheter nektet sine borgere å reise til Tyrkia. Det var dramatisk, for plutselig var det 70 til 80 prosent færre turister, fortsetter han.

BADING: Turistene er tilbake i Tyrkia. Her ved Sealine Hotel i Alanya var bading en nødvendighet i 42 grader. Foto: Per Thime

De norske charterselskapene har også merket oppgang. Bare siden i fjor har det vært langt over 100 prosent økning i passasjerer. Det betyr likevel ikke at vi hører nordmenn over det meste. Avgangene er nemlig ikke så hyppige og prisene for turer er heller ikke veldig rimelige. Selv kom vi over en tur i siste sekund, med Nazar, betalte vel 15 000 kroner for to voksne og ett barn. Da var mat og drikke inkludert.

Opplevelser

Hva er det så man driver med mens man er på ferie? I Alanya bor det rundt 300 000 innbyggere, mens det i sesongen er like mange turister til en hver tid. Byens 600 hoteller har ulike tilbud.

For vår del ble det en tur både i byens nye stolthet, gondolbanen, som tar turistene med opp i fjellsiden i Alanya, og en tur opp til borgen er nesten en selvfølge. Bakken opp er bratt, så taxi opp og beina ned igjen. Det er i det hele tatt en fin tur, men ikke nødvendigs mens det er som varmest. For dem som liker seg på sjøen er det selvfølgelig muligheter.

Piratskipene

Langs den flotte havna i Alanya ligger nemlig piratskipene på rekke og rad. Det er skip i alle fasonger og størrelser, og noe for en hver sak. Det kan i den anledning være greit å sjekke ut hva som er hva, for hvis du ikke er ute etter fest og basar er det fort gjort å ta feil båt. Det serveres mat og drikke på de fleste, men på «ungdomsbåtene» blir det lite mat - og mest drikking. Ofte med begge hender. Det er jo inkludert i prisen. Sistnevnte verdt å styre unna hvis du er på familietur.

PIRATSKIP: Nede ved havna er det fullt av slike skip. Noen er for ungdom, men det er også turer beregnet på familieutflukt. Foto: Per Thime

Rimelig og fint

I de siste ukene har landets valuta, tyrkisk lira, nærmest stupt. For oss som turister betyr det enda rimeligere varer. For å ta et par eksempler hvis du er på restaurant:

* Mat for to på restaurant, rundt 100 kroner
* Brus, 5 kroner
* Øl, 0,5 liter, 20 kroner
* Vann, 0,33 l, 2 kroner

BASARER: Utvalget er stort i slike butikker hvor varene ligger stablet. Det er «fake», men kvaliteten er likevel mer enn godkjent. Det gjelder bare å prute godt nok. Foto: Per Thime

Og handler du på supermarked, da er det enda rimeligere. Husk når du skal handle i de ulike butikker og basarer. De som jobber der forventer at du skal prute - og de fleste gjør det. Selv hanket jeg inn fem bukser, som jeg i ettertid ser at jeg betalte alt for mye for, men selgeren var fornøyd.

Tyrkia kan altså anbefales, og til neste sommer er det trolig enda flere avganger fra Norge, og da blir prisene kanskje noe rimeligere enn de var i sommer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...