Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Presenterte bok for historielaget

BOKTREFF: Bjørn Eie (t.v.) var med i Tysklandsbrigaden i 1952. Han deltok da Lyngdal Historielag hadde møte, sammen med forfatter Geir Stian Ulstein . Sistnevnte hold onsdag kveld foredrag i historielaget. Foto: Per Thime

50.000 nordmenn tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter 2. verdenskrig, og en del av dem var fra distriktet. Forfatter Geir Ulstein presenterte hans siste bok i Lyngdal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

2. VERDENSKRIG: «Tysklandsbrigaden - til fiendeland for freden», det er tittelen på Geir Stian Ulsteins siste bok.

Boka har også lokal interesse, for under arbeidet med boka var Ulstein i kontakt med 100 veteraner, og noen av dem var fra Lyngdal og distriktet rundt.

– Veteranene fra Tysklandsbrigaden 1947 til 1953 er jo i ferd med å dø ut. Selv visste jeg ingenting om denne brigaden før jeg plutselig gikk i gang med bokprosjektet, forteller han.

Flere kjente nordmenn

Han begynte på bokprosjektet i 2016, og gjennom alt arbeidet som er lagt ned er flere kommet frem til at historien til Tysklandsbrigaden er lite kjent. Dette var Norges fredsbevarende styrker etter krigen - som dem man for eksempel hadde i Libanon fra slutten av 70-tallet. Nordmennene som tjenestegjorde i Tyskalnd hadde på seg britiske uniformer.

– Fram til 1953 var rundt 50 000 nordmenn utstasjonert i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere som Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch.

Ikke den første boka

Da Ulstein besøkte historielaget i Lyngdal hadde han en spennende fortelling å berette til der fremmøtte.

– Det står nå tydelig for meg at disse nordmennenes oppgave som de første fredsbevarende norske styrker, ikke bare banet vei for senere fredsoppdrag som vi er så stolte over, men også at opplevelsen av å se fiendeland – Tyskland – i ruiner, gjorde at alle hevntanker døde hen. På den måten kom disse 50 000 nordmennene som tjenestegjorde for freden i Tyskland, hjem med blikk rettet fremover mot det Norge de skulle bygge, fortsetter han.

Ulstein har også skrevet andre bøker. «Våre fremste motstandshelter», «I hjertet av Rjukan» og ikke minst «Drømmenes Fjell». Sistnevnte bok fjernt i fra krig, for den handlet om sykkel og en tur på sykkelsetet og oppover de legendariske stigningene i verdens mest berømte sykkelritt, Tour de France.

Men kveldens foredrag, det dreide seg om den spennende historien om Tysklandsbrigaden.

– Opprinnelig ville jeg besøke alle veteranene, men den geografiske spredningen og antallet har gjort at det ikke ble mulig. Derfor valgte jeg å få snakke med så mange som tiden ga anledning til, enten ved hjemmebesøk, via brev, mail eller telefon.

I neste papiravis kan du lese mer, om to veteraner som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...