Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Tror ikke på omkamp om Helsehuset

FAKSIMILE: Oppslaget i dagens papirutgave av Lyngdals Avis.

Forslaget om en helselandsby på Steintomta kommer for sent. En omkamp om Steintomta sitter langt inne.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

I dagens papirutgave av Lyngdals Avis ber arkitekt Arne Åmland lokalpolitikerne om å tenke seg om en gang til. I stedet for en stjerneformet betongblokk på Rom, ønsker han en landsby med lave hus på Steintomta.

Ordfører Jan Kristensen (H) er ikke lysten på en ny runde.

– Jeg mener fortsatt Steintomta ville vært den beste løsningen, men forholder meg til det vedtaket som er gjort, sier Sten Sørensen, gruppeleder for Kristelig Folkeparti.

«Uklokt»

– Vår gruppe forholder oss til vedtaket som er gjort, og vil ikke gå inne for en gjenopptakelse av saken. Og jeg tror det vil være uklokt å ta opp saken på nytt uten at det på forhånd er klart at det er et flertall som ønsker et nytt vedtak, sier varaordfører Mikal Stene (Frp).

Han sier at det absolutt er mulig å ta opp saken igjen.

– Ordføreren har mandat til å gjøre det, og det samme har et flertall i kommunestyret. Men jeg tror et slikt flertall sitter langt inne, sier Stene til Lyngdals Avis.

Han minner likevel om at vedtaket om å bygge helsehus på Rom i siste runde ble gjort med en stemmes overvekt.

– Men jeg tror likevel ikke det er et flertall for å ta saken opp igjen i dag, sier han.

Signert kontrakt

Jan Kristensen minner om at prosjektet har kommet langt og at kontrakten med Kruse Smith er signert.

– Skulle vi snu igjen nå, vil det være drastisk. Jeg frykter også at statsstøtten da vil henge i en tynn tråd. Jeg må også minne om at en av grunnene til at vi valgte som vi gjorde, er at Stjerneblokka vil gi en betydelig effektiviseringsgevinst. Vi regner med 6 millioner kroner i året. Det vil vi ikke kunne få til om vi bygger en landsby av lave trehus.

– Utspillet burde rett og slett kommet tidligere, sier Kristensen.

Vil være ryddig

– Vedtaket er lovlig og gyldig. Skal vi være ryddige, må vi forholde oss til det, sier Sten Sørensen.

– Som sagt mener jeg fortsatt at Steintomta er best. Det mente også faginstansene som vurderte de tre tomtealternativene Bergesletta, Steintomta og Rom. Men dersom saken kommer opp igjen, må vi vurdere det tidsmessige svært nøye. Vi kan ikke risikere noe, sier han.

Gruppemøtevedtak

Arbeiderpartiet har allerede diskutert saken internt.

– Vi diskuterte saken på gruppemøtet tirsdag. Vi går ikke for noen omkamp, sier gruppeleder Johan Ekeland til Lyngdals Avis.

– Vi har kommet for langt i prosessen nå. Vi er innstilt på å få til prosjektet på Rom, sier han.

Torunn Tjomsland, gruppeleder i Venstre er minst like kategorisk:

– Vi har landa på Rom og vil stå på det. Så er det sikkert mulig å få til noe fint på Steintomta, sier hun.

Lokk på saken

– Nå må vi legge lokk på denne saken. Vi har passert the point of no return, sier gruppeleder Karsten Fidjeland i Senterpartiet.

– Riktignok var Senterpartiet delt, så jeg snakker egentlig bare for meg selv. Men jeg tror ikke det er flertall i partiet for en omkamp, sier han.

Han frykter dessuten at en omkamp vil føre til innsigelser fra Husbanken, som skal gi støtet til helsehuset, og kanskje fra andre långivere, også.

– Dessuten vil jo vinninga gå opp i spinninga om vi forlater tanken om et kompakt bygg. Planen er spare inn 80 millioner kroner over bygget levetid på effektivisering, sier han.

– Jeg må også peke på at vi har arealer både til utvidelser og en ønsket sansehage på Rom. Kommunen kan kjøpe nabotomta, og får dessuten frigjort tomta som dagens bo- og servicesenter ligger på, sier Fidjeland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...