Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

SPARE: Ordfører Jan Kristensen sier audnedølene kan spare 10 000 kroner når de neste år er slått sammen med Lyngdal i felles kommune. Foto: Arkivbilde

Kan spare 10 000 kroner i ny kommune

Når Audnedal og Lyngdal blir en kommune, vil det slå positivt ut for audnedølene. Eiendomsskatt forsvinner og de kommunale avgiftene blir mindre.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

SAMMENSLÅING: - For Audnedal sin del i nye Lyngdal, vil en husstand som bruker de kommunale tjenester, samt i dag betaler eiendomsskatt, kunne spare cirka 10 000,- per år etter sammenslåingen i 2020.

Det sier ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen (H). Bakgrunnen er forrige ukes oppslag om kommunale avgifter i Listerregionen - og oversikten som viste at man i Audnedal betalte kroner 14 864 kroner i kommunale avgifter, mens man i Lyngdal betaler 7400 kroner.

God planlegging

- Varene blir levert etter selvkostprinsippet i alle kommuner, og da har selvsagt innbyggertall og antall tilknyttede abonnenter noe å si, men ser vi på alle kommuner i Vest Agder, er Lyngdal på gjennomsnittet i innbyggertall og burde ligget en god del høyere, fortsetter Kristensen.

Og han fortsetter:

- Det at kommunen år etter år, kan levere sine tjenester i form av vann, avløp, renovasjon og feiing til lavest mulig utgift for innbyggerne, er i realiteten et signal på at kommunen styres godt, både politisk og administrativt, og at det planlegges godt, mener han.

Skal behandles

Gruppeleder for Senterpartiet i Lyngdal, Karsten Fidjeland, fikk også med seg tall og forskjeller på kommunale avgifter. Fidjeland er med i fellesnemda for nye Lyngdal.

SP: Gruppeleder i Senterpartiet, Karsten Fidjeland, forteller at det skal være møte om blant annet avgifter i den nye kommunen. Foto: Per Thime

- Disse gebyrene beregnes etter selvfinansieringsprinsippet. Og gebyrene har vi foreløpig ikke behandlet i fellesnemda. Men det blir ett tema under budsjettkonferansen til sommeren - i juni. Men det er klart at det blir en utjevning på alle offentlige gebyrer i den nye kommunen.

- Interessant

I Agder var det Hægebostad som kom ut som kommunen hvor det er høyest pris på kommunale avgifter. Kroner 26 031, for en bolig på 120 kvadratmeter.

- Opprøret i Hægebostad viser hvor galt det kan bli - og det må føles ille for naboer i Hægebostad å oppleve at de er blitt landets dyreste. Med prisforskjell nærmere 20 000,- i året betyr det at en familie i Hægebostad i løpet av fem år har betalt nær 100 000,-, mer til kommunen enn om de bor i Lyngdal.

HØYRE: – Opprøret i Hægebostad viser hvor galt det kan bli, mener Høyres Roger Abusland. Foto: Per Thime

Det sier Høyres Roger Abusland i en kommentar. Abusland forteller at det er et mål at kommunen skal tilby innbyggerne gode tjenester til lave priser - også etter kommunesammenslåingen med Audnedal.

- At Audnedal i dag har en noe høyere avgift finner jeg naturlig, men ved sammenslåingen av kommunene vil vi kunne oppnå administrative gevinster, og jeg forventer at nye Lyngdal fortsatt har rimelige tjenester - men finner det også naturlig at vann- og kloakkavgifter prises likt i hele kommunen.

Må halvere

Ordførerkandidat for Frp, Unni Nilsen Husøy, som i dag er varaordfører i Audnedal, mener det er gledelig at Lyngdal ligger så mye lavere enn Audnedal i kommunale avgifter. Hun mener målet til den nye kommunen må være å komme på samme nivå som Lyngdal har i dag.

FRP: Ordførerkandidat Unni Nilsen Husøy ser frem til halvering av de kommunale avgiftene for audnedølene. Arkivfoto Foto: Arkivbilde

- Eiendomsskatten drar jo mye opp i Audnedal, men den nuller vi jo heldigvis ut fra 1. januar 2010, og vi vil da allerede redusere en del av forskjellen. Videre har vi jo allerede vedtatt å gå ut av Maren og ha samme renovasjonsselskap som Lyngdal, og uten å ha fått stadfestet at denne avtalen gir samme, eller bedre pris i ny kommune, så forventer jeg jo det.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...