Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Polenturene henger i en tynn tråd

SISTE TUR?: Årets 10. klassinger kan bli de siste som reiser på tur til Polen.

Rådmann i Lyngdal går inn for å legge ned den årlige turen for elever på Lyngdal ungdomsskole, fra høsten 2019.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2018 kl 12:18

Dermed kan årets 10. trinn bli de siste fra Lyngdal som får ta del i det som har vært en tradisjon i flere år, nemlig en opplevelsestur til Polen.

Saken kommer opp i møte for Oppvekstkomite i neste uke, men skal også innom kommunestyret for endelig avgjørelse.

I saken heter det blant annet:

«Turene gjennomføres ved at foreldre har ansvar for å samle inn penger som skal finansiere deler av turen. Skolen sender med lærere som fullt og helt betales av skolen.

Bryter med gratisprinsippet

Kommunen og skolen har fått tilbakemeldinger fra foreldre som hevder at Polenturen slik det gjennomføres nå, bryter med gratisprinsippet som sier at alle deler av grunnskoleopplæringen skal være gratis».

Kostnadene til turene til Polen ligger på rundt 800.000 kroner, skriver rådmannen.

I rådmannens forslag i saken ligger det ulike måter man kan gjøre slike turer på. Foreldre har ansvaret for gjennomføring av turen som arrangeres utenom skoletiden, for eksempel i høstferie eller i vinterferien.

800.000 kroner

Et annet alternativ er at kommunen arrangerer, og her er kostnadene på rundt 800.000 kroner. Et annet alternativ er det som dreier seg om at kommunen går inn og dekker et mellomlegg mellom innsamlede midler og det turen reelt koster. Kommunen er ansvarlig for turen.

Vurderingen til rådmannen er denne:

«Det er ingen tvil i at polenturene har en stor verdi både faglig og sosialt for elevene. Men det er ingen krav i skoleloven til en slik tur. Lyngdal kommune vil gjennom kunnskapsløftet ivareta elevenes faglige og sosiale opplæring også innenfor dette tema, uavhengig om det arrangeres «Polentur» eller ikke. Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Lyngdal ungdomsskole mener blant annet at dugnadsinnsats der pengene fordeles likt på alle elevene vil gjøre at kommunale utgifter vil kunne reduseres. Det er viktig å merke seg at Lyngdal kommune har planlagt og bestilt polentur til høsten 2018 for de elevene som nå går i 9. klasse. Det er viktig at disse elevene får gjennomført denne turen. Dermed vil dagens ordning bli avviklet som styrt prosess. Vedtaket vil gjelde for de elevene som nå går i 8. klasse og skal planlegge polentur til høsten 2019. Lyngdal og Audnedal blir en kommune i 2020. Det er viktig å merke seg at i Audnedal kommune er det hundre prosent foreldrestyrt polentur. Det er grunn til å tenke igjennom om Lyngdal kommune bør velge samme måte å
arrangere Polenturene på som i Audnedal kommune, siden vi blir en kommune fra 2020».

Konklusjonen til rådmann er dermed at kommunen ikke arrangerer turer til Polen fra og med høsten 2019. I dette ligger det både en vurdering av økonomisk aspekt og det faktum at Lyngdal og Audnedal blir en kommune i 2020.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...