Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Pass deg for fjesing i varmen!

FJESING: Fjesingen er den giftigste fiske i norske farvann. CC BY-SA 3.0 Foto: Magnus Manske

Badevannet er deilig. Det synes giftfisken fjesing, også.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

SMERTEFULLT: Det varme vannet fører til at fjesingen er mer aktiv enn på mange år.

Fjesing er den giftigste fisken i norske farvann, og stikk fra giftpiggene kan gi intense smerter og i verste fall allergiske reaksjoner.

Giftpigger

​Fjesing er en 30-40 cm lang fisk som er grønnlig gylden med brungrønne striper. De fremste ryggfinnene som står ut i en stråle er spesielt kraftige. Det samme gjelder gjellelokksfinnene som er spisse som pigger. Det er disse fremste ryggfinnene og gjellelokkspiggene som gir de kraftige stikkene. Giftkjertlene ved gjellelokkspiggene er kraftigst. Piggene er dekket med et hudlag som ofte sitter igjen i såret etter stikk.

Les også: Ronny (58) ble stukket av en fjesing ved Lyngdal

Det er fort gjort å bli stukket ved håndtering av fisken eller ved å tilfeldig tråkke på den, der den ligger skjult i sanden på stranden. Giften presses ut langs piggene og inn i stikksåret.

Fjesing liker seg nedgravd i sand, men vanligvis trives den best på så dypt vann at faren for å tråkke på den er liten.

Fjesing

Fjesing er en 30-40 cm lang fisk som er grønnlig gylden med brungrønne striper. De fremste ryggfinnene som står ut i en stråle er spesielt kraftige. Det samme gjelder gjellelokksfinnene som er spisse som pigger. Det er disse fremste ryggfinnene og gjellelokkspiggene som gir de kraftige stikkene. Giftkjertlene ved gjellelokkspiggene er kraftigst. Piggene er dekket med et hudlag som ofte sitter igjen i såret etter stikk.

Det er fort gjort å bli stukket ved håndtering av fisken eller ved å tilfeldig tråkke på den, der den ligger skjult i sanden på stranden. Giften presses ut langs piggene og inn i stikksåret.

Ifølge Giftinformasjonen fører fjesinggiften til en meget intens smerte i stikksåret og enkelte ganger til hevelser og rødhet rundt stikkstedet.

Av og til kan man få en generell uvelhetsfølelse som for eksempel kvalme, hodepine og frysninger.

Førstehjelp

Giftinformasjonen anbefaler varmtvannsbehandling. Dette gir ofte raskt smertelindring.

  • Senk derfor så raskt som mulig den stukne kroppsdelen ned i varmt vann (40 - 45 °C). Sjekk temperatur med en frisk kroppsdel først (for å unngå skåldeskade).
  • Varmtvannsbehandling fortsettes til smerten har gitt seg, eller inntil 90 minutter.
  • Fjern eventuelle piggrester, og rens såret.​
  • Stivkrampevaksine vurderes (gjelder stikksår generelt).

Uten behandling med varmt vann kan smertene vare lenge, opptil 1 døgn. Den lokale hevelsen kan også utvikle seg og vare i flere dager.

Mye fjesing i år

Kontakt lege dersom det er

  • Kraftige eller vedvarende ​symptomer.
  • Smertene vedvarer til tross for behandlingen.
  • Du får redusert allmenntilstand.
  • Det utvikler seg en infeksjon i stikksåret.

Forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet opplyser til NRK at idligere rapporter om uvanlig mye fjesing viser at det kan ha vært

tilknyttet vanntemperatur.

- I våre farvann er den regnet for å være en sørlig og varmekjær art, det kan vi si med sikkerhet. Varmen i seg selv kan gjøre at den har et høyere aktivitetsnivå nå.

Samtidig er det kjent at det er store svingninger i årsklassestyrke blant våre fiskearter. Det kan også spille inn, mener Bjelland som forteller om flere observasjoner på Sørlandet i sommer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...