Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

...og dette mener Lyngdals Avis

KRITISK: Lyngdals Avis er kritisk til dab-innføringen og slukkingen av FM-nettet. Foto: Jærbladet (arkivfoto)

Lyngdals Avis' leder fra 1. mars 2018: Dab med problemer

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Norge har slukket FM-nettet – med unntak for enkelte lokalradioer. Det betyr at dab er enerådende for riksdekkende radio. Medietilsynets tall viser at det har ført til at radiolyttingen i Norge synker. Bladet Kampanje har presentert en prognose som sier at NRK alene vil miste en halv million lyttere på omleggingen. Jeg (ansvarlig redaktør Lars Rekaa) er en av de tapte lytterne. Jeg savner radioen, men dab-sendingene er av så dårlig kvalitet og dab-radioene er så kompliserte å bruke at det får heller være.

Lytterne har tapt, NRK og de private radiokanalene har tapt. Elektronikkbransjen har tjent på omleggingen. Da FM-nettet ble slukket, ble utallige FM-radioer ubrukelige. Den som ville høre radio ble tvunget til å kjøpe nytt utstyr. Nå som hele landet teoretisk sett er på dab, må det være lov å si at hele omleggingen antakelig var forhastet. Det har kostet, dab er vanskelig å få inn og selve radiobruken er komplisert.

Dab-entusiastene vi sikkert benekte dette: Men lydkvaliteten er dårligere på dab. Tunghørte har rett og slett problemer med å høre hva som blir sagt. Radioene er vanskelige å betjene. Dersom strømmen går (hallo, vi bor i Agder), må mange radioer gjennom en prosess med skanning av kanaler og plassering av kanalene på ulike knapper. Mottaksforholdene er vanskelige. Uansett hva myndighetene påstår, er det vanskeligere å få inn dab enn den allestedsnærværende FM-radioen vi hadde før. Særlig gjelder dette i bilen. Det er ikke holdbart å påstå at problemene skyldes dårlig arbeid ved bilverkstedene som har montert dab-adaptere. Da får myndighetene heller gjennomføre en kontroll av verkstedene. Mye kan dessuten tyde på at dab-senderne er mer sårbare for naturens luner. Myndighetene hevder at FM-senderne også falt ut ved strømbrudd. Hvem kan huske når det skjedde? Et ekstra lite irritasjonsmoment har vi dessuten fått med dab-radioene. De er rett og slett ikke synkrone. Før kunne man ha tre FM-radioer på rundt i huset. De sendte det samme, til samme tid. På sekundet! Nå har de ulike radioprodusentene ulike standarder slik at ulike radiomerker garantert gir kaos om apparatene står på samtidig. Og så kaller de dette et fremskritt?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...