Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Yasmin skal tvangsskilles fra mann og barn

TVANGSUTSENDES: Rolf Erik Kristensen skal fratas kona. Rayan Erik (12), tvillingene Adam og Aarom (7) og minstejenta Noreen (4) skal fra tas mamma. Yasmin Kristensen er fratatt statsborgerskapet. Foto: Lars Rekaa

Fire lyngdalsunger i alderen 
4 til 12 kan snart miste mamma. Yasmin Kristensen (34) er fratatt det norske statsborgerskapet og skal utvises.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2017 kl 09:09

Som 18-åring flyktet Yasmin fra hjemlandet Djibouti for å slippe tvangsekteskap. Da hun kom til Norge i 2001 fikk hun det rådet at hun måtte si at hun er fra Somalia. Det koster henne dyrt nå.

For noen år siden begynte norske utlendingsmyndigheter å sjekke folk som tidligere har fått oppholdstillatelse og statsborgerskap på nytt. Blant annet følger de med på facebook for å se om de kan knipe noen i usannheter.

Lyngdals Avis' redaktør: – Utvis skjønn, ikke Yasmin

Pennestrøk

Yasmin var blant dem som ble sjekket. Da ble det klart at hun er fra Djibouti, ikke nabolandet Somalia.

Hun skjønte fort at dette ville få konsekvenser, og sier hun var forberedt på å ta sin straff – hun ventet en sviende bot.

Stort var sjokket på Årnes da beskjeden fra UDI kom. Hun var fratatt det norske statsborgerskapet med et pennestrøk. Og hun skulle utvises.

Les også: Egentlig skulle Baraa (31) sendes ut av Norge. Nå har Utlendingsnemda snudd

Statsborgerskapet er byråkratiets ansvar. Hun kan ikke bringe vedtaket inn for domstolene.

Retten

Utvisningsvedtaket kan bringes inn for retten, noe hun gjorde. 27. juli falt dommen. Den var den verst tenkelige for firebarnsfamilien på Årnes. Oslo tingrett slår fast at innvandringspolitiske hensyn veier tyngre enn hensynet til fire mindreårige barn.

Retten kaller forbrytelsen – begått av en 18-åring som gjorde som folk rundt henne sa – grov.

Saken kan ankes – men det koster penger. Yasmin er fratatt alle rettigheter i Norge. Hun har ikke rett til alminnelig helsehjelp, hun har ikke lov til å arbeide lenger, og hun har ikke rett til rettshjelp. Så langt har familien brukt 200 000 kroner av egen lomme på saken.

Video: Se Yasmin og barna med flere lyngdøler fremføre «Ja, vi elsker dette landet»

Sjokkerte lyngdøler

I Lyngdal har saken begynt å vekke oppsikt.

En av dem som reagerer er Sten Sørensen, Kristelig Folkepartis gruppeleder i kommunestyret.

– Dette er ikke Norge verdig. Det er rett og slett hjerterskjærende. Norske myndigheter tvangsseparerer et ektepar og fratar ungene mamma. Slik kan vi ikke ha det, sier han til Lyngdals Avis.

– Selvsagt er det galt å lyve. Men straffen må da stå i forhold til overtredelsen. Dette er et spørsmål om anstendighet, sier han.

Han håper saken blir anket, men ser at det kan bli kostbart.

– Jeg vil jobbe videre politisk med dette. Norge som land er ikke tjent med slike regler. Yasmin og Rolf Erik giftet seg i Austad kirke i 2004. Hun har jobbet ved ulike institusjoner siden 2003. Hun har ikke ligget samfunnet til byrde. Familien har hele tiden tatt ansvar for seg selv. Jeg er rett og slett sjokkert, sier Sørensen.

Håper på anke

Advokat Runa Nordal Hæreid ved advokatkontoret Humlen håper Yasmin Kristensen anker saken.

– Den har prinsipielle sider som er interessante. Ikke minst om hva som skal skje når noen mister statsborgerskapet. Staten mener vedkommende da skal utvises. Vi mener at den opprinnelige oppholdstillatelsen fortsatt må gjelde. Så får staten vurdere om det skal tas skritt for å tilbakekalle den også, sier advokaten som bistår lyngdalskvinnen.

Hun har bedt politiet gi Yasmin et midlertidig reisedokument, slik at hun kan reise til den nærmeste ambassaden Djibouti har, i Brussel, for å undersøke om hun kan reise til Djibouti for å vente de to årene utvisningen gjelder.

– Hvis hun får avslag, må saken vurderes av norske myndigheter på nytt, sier Runa Hæreid.

Det har ikke lykkes Lyngdals Avis å komme i kontakt med norske utlendingsmyndigheter om saken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...