Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Vellykket elgjakt - men hjorten har overtatt i skogen

HJORT: Det felles mer hjort enn elg i distriktet. – Lyngdal er blitt en hjortekommune, sier Roger Abusland. Foto: Privat

Statistikken for elgjakta er klar, og viser et normalt år for skutt elg i Lyngdal og Audnedal. Statistikken viser også at det blir skutt flere hjort enn elg.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

STATISTIKK: Hjorteviltregisteret viser statistikken over det meste - som felte dyr, enten det er elg eller hjort. Jakt er for mange en fin hobby. Som for familien Abusland - med pappa Roger i spissen. Sammen med barna Vibeke, Vebjørn og Jostein danner de jaktlaget «Team Abusland».

- Vi er veldig godt fornøyd med sesongen som var. For meg er det et privilegium å ha tre barn som alle jakter, og de har alle bidratt til at fryseren har mat tilgjengelig, sier Roger - som er jaktlagets leder.

JAKTLAG: «Team Abusland» består av Vibeke, Vebjørn, Jostein og Roger Abusland. Foto: Privat

Kvoter

I Lyngdal er det nedgang i antall felte elg. Kvoten for 2018 var på 82 elg, mens det ble felt 60. I Audnedal var kvoten på 57 dyr, mens 45 elg ble felt.

- Jeg oppfatter av statistikken at det er godt med elg både i Lyngdal og i Audnedal. Det man skal merke seg er at det blir mer hjort og at det nå felles mer hjort enn elg her i Lyngdal, forteller Abusland.

Ser en på tallene så stemmer det godt de siste årene. I 2015 ble det felt 54 hjort, mens det i fjor ble felt 64.

- Og det er en betydelig endring. Lyngdal er faktisk blitt en hjortekommune, mener den rutinerte jegeren som i fjor jaktet dyr i syv kommuner.

Flere hos naboen

I nabokommunen Farsund er tallene større når det kommer til hjort - og utviklingen det samme. I fjor ble det skutt 68 hjort, mens antallet i 2017 var 45. Bestanden av hjort er sterkt økende i hele landet. Norges Bondelag har engasjert seg og har blant annet bedt Farsund kommune om svar på hva de vil gjøre for å minske skadene hjort påfører dyrket mark og husdyrhold.

FORNØYD: Jostein Abusland med bevis på skutt elg i fjor. Denne skjøt han under jakten i oktober 2018. Foto: Privat

- Jeg tror nok at de fleste jegere ønsker hjorten velkommen. For «Team Abusland» går det mest i elg. Sammen med hunden vår, «Kompis», har vi hatt en utmerket sesong.

Lite rådyr

I den samme oversikten fra hjorteviltregisteret finner man også tall for rådyr. I Lyngdal var det gitt tillatelse til å skyte 439 rådyr i 2018. Bare 168 dyr ble felt av jegerne. Det er bare vel 38 prosent av det man kunne felle.

I Audnedal er det per dato ikke statistikk over antall felte rådyr for 2018.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...