Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Storsamling om levekår i Lyngdal

STORT OPPLEGG: Linn Gyland legger opp til et omfattende program rundt oppvekstvilkår og levekår i Lister. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

Folkehelsekoordinator Linn Gyland inviterer til storsamling om levekår i Listerregionen

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.02.2018 kl 14:33

SOSIAL ULIKHET: Det skjer i Lyngdal på torsdag.

Gyland er folkehelsekoordinator i Lyngdal kommune, og leder også levekårsarbeidet i Listerregionen.

Økende forskjeller

– Tema for dagen er «sosial ulikhet i barn og unges liv». Dette er et satsingsområdet i Lister innen folkehelse og levekår. Dette er også veldig aktuelt i forbindelse med levekårssatsingen på Agder og folkehelseprogrammet, sier hun til avisen Agder.

– Temadagen tar for seg emner som «Hva er sosial ulikhet» og «hvordan påvirker det barn og unges oppvekstsvilkår, livskvalitet og helse?» Målgruppene for samlingen er helsesøstre, psykologer, ansatte i barnehage og skole, NAV, flyktningtjenesten, PPT, familiesenter, barnevern, folkehelsekoordinatorer samt politisk og administrativ ledelse.

De fleste i Norge har opplevd en god utvikling i inntekt og levekår de siste årene. Likevel viser tall fra Statistisk sentralbyrå at inntektsforskjellene har vokst, og andelen personer med relativ lavinntekt er økende.

Se hele rapporten: Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016

Foredragsholdere

Lederen for folkehelse og levekår i Lister forteller at det er profilerte foredragsholdere som skal belyse dette tema fra ulike fagområder:

Vegard Nilsen er kommunelege og folkehelsekoordinator i Søgne kommune. Han har et særlig engasjement innen hvordan levevaner påvirker barn og unges livskvalitet.

Tormod Bøe er psykolog og forsker. Han forsker spesielt på tematikken sosioøkonomisk status og barn og unges psykiske helse og utvikling.

Eirin Mølland er seniorforsker ved Agderforskning og har blant annet vært involvert i et Lister- prosjekt knyttet til sosial ulikhet, levekår og barnefattigdom. Eirin vil presentere funn fra Lister-kommunene knyttet til sosial ulikhet i levekår.

Kristine L. Vigsnes er prosjektleder i «Nye mønstre – trygg oppvekst», et samarbeid mellom Kristiansand kommune og Nav om familiekoordinatorer. Målet er å bryte mønstre om at fattigdom går i arv.

Arne Holte er professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet. Han er blant landets fremste foredragsholdere innen tematikken forebygging av psykiske lidelser i kommunen og hvordan styrke barn og unges psykiske helse.

Lavinntekt

SSB-Rapporten «Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016» viser blant annet at:

 • Andelen med relativ lavinntekt har økt hvert år siden 2009.
 • Nedgangen i absolutt lavinntekt har stoppet opp.
 • Mange eldre har lav inntekt, men høy formue.
 • Det er økte inntektsforskjeller etter 2009.
 • Økning i andelen personer med vedvarende lavinntekt de siste årene.
 • Færre eldre, men flere barn og unge har vedvarende lavinntekt.
 • Innvandrerbarn utgjør flertallet av alle barn i lavinntektshusholdninger.
 • Andelen boligeiere blant lavinntektshusholdninger er under halvparten av nivået i befolkningen som helhet.
 • Personer med lavinntekt bor noe trangere og dårligere enn andr
 • Det er en større andel av personene med vedvarende lavinntekt som har høye boutgiftsbelastninger og betalingsproblemer enn blant befolkningen generelt.
 • Seks av ti lavinntektshusholdninger har ingen helårs yrkesaktive.
 • Etter 2011 har barn større lavinntektsrisiko enn befolkningen i alt.
 • Barn med innvandrerbakgrunn er nå i flertall blant barn i lavinntektsgruppen.
 • Sterk sammenheng mellom tilknytning til arbeidslivet og lavinntekt blant barnefamilier

Økte inntektsforskjeller blant barnefamiliene.

 • Barnefamilier med lav inntekt opplever i større grad dårligere boforhold og opplever oftere boutgiftene som tyngende, sammenlignet med andre barnefamilier.
 • Lavere yrkesaktivitet blant enslige forsørgere og barnefamilier med lavere inntekt enn andre barnefamilier.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...