Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Rådmannen vil leie ut fallrettigheter

LØNNSOMT: Varaordfører Michael Stene tror det er mer lønnsomt for Lyngdal kommune å bygget et kommunalt minikraftverk på Skrumoen enn å leie ut fallrettighetene til private. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

Rådmann Norman Udland er ikke interessert i å bygge minikraftverk på Skrumoen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

VANNKRAFT: Overfor formannskapet foreslår han i stedet å leie ut fallrettighetene fra det gamle Rom vannverk til Johnny E. Gabrielsen som ønsker å utnytte dem til et minikraftverk.

Gabrielsen kommer opprinnelig fra Lindesnes, men er bosatt i Sandnes. Han er også involvert i arbeidet for å etablere et minikraftverk på Sandnes ved Lenefjorden. Her skal rørgata følge den gamle Osestadbakken.

Kommunale bygg

Etter at Gabrielsens planer ble kjent, har varaordfører Michael Stene (Frp) foreslått at kommunen heller bør utnyttet fallet til kraftproduksjon selv.

Stene peker blant annet på muligheten til å forsyne kommunale bygg med strøm.

Les også: Varaordføreren foreslår at Lyngdal bli kraftprodusent

Vannverket har ikke vært i drift på flere tiår, men fungerte som reservevannverk for Lyngdal fram til 1999. Anlegget ble bygget av Rom vannverkslag, og utvidet i 1975. I følge søknaden fra Gabrielsen ble den ordibnære vannverksdriften lagt ned i 1983.

Vannverkets fallrettigheter omfatter bekken fra Jovann via Skiljetjønn og Prestestemmen ned til Skrumoen, der det ble bygget et renseanlegg for vannet. Jovann ligger 167,7 meter over havet.

Usikre rettigheter

Rådmannen ser det som vanskelig å gjenoppta vannleveransene fra verket, blant annet fordi Prestestemmen er så grunn at det er vanskelig å unngå humus i vannet. Uansett må det dessuten legges nye rør på deler av strekningen.

På den annen side er Udland usikker på om rettigheten til kommunene også omfatter fallrettigheter i forbindelse med kraftproduksjon. Han bemerker også i saksframlegget sitt at Skrumoenbekken er en viktig gytebekk for sjøørret, noe som må vurderes i forbindelse med en konsekvensutredning av kraftverk i bekken.

Rådmannen forutsetter at disse spørsmålene blir løst før en beslutning tas.

Formannskapet skal behandle saken torsdag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...