Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Samlet NEI til vindkraft

VINDKRAFT: Roger Abusland (H) snakket om vindkraft. Foto: Per Thime

Kommunestyret i Lyngdal er samlet om vindkraft, for i kveld sa alle et klart nei til utbygging av landbasert vindkraft i kommunen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2019 kl 19:20

KOMMUNESTYREMØTE: Alle er enig om at det trengs elektrisitet i årene som kommer og i alle generasjoner.

Men kommunestyrets representanter mener at landbasert vindkraft har for mange negative konsekvenser. Det dreier seg blant annet om støy, landskapsbilde, fugle- og dyreliv, men også om inngrep i naturen.

Blir berørt

Ved en utbygging her i distriktet viser en oversikt at Lyngdal vil bli berørt, ganske betydelig. Det er foreslått potensielt vinkraftområde på hele arealet nord for E39, samt arealer i Lyngdal Vest mellom fv. 653 (mot Åpta) og E39.

I NVEs forslag er det pekt ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge. Lyngdal er ett av områdene.

- Vi er i et område som er utpekt. Og vi har konkrete ting og forholde oss til. Det er allerede områder her i distriktet som er pekt ut som godt egnet, sa Roger Abusland (H).

Tilleggsforslag

I forslaget til vedtak var det på forhånd kjent at rådmannen ønsket å si nei. I tillegg var det også kommet et tilleggsforslag på bordet.

Roger Abusland (H), Bård Bulæg (H) og Vidar Skarpeid (Frp) hadde nemlig vært på møte på Evje i forkant av kommunestyrets behandling.

Ved konsesjon for vindkraft har utbygger kun to begrensninger å forholde seg til. Det går på utbyggingsområdet, hvor alle vindturbiner må plasseres innenfor konsesjonsområdet. I tillegg om den faktiske utbyggingen må ikke gi mer effekt enn det som det er gitt konsesjon for.

- I realiteten er det da slik at utbygger, etter innvilget konsesjon, står fritt til å plassere vindturbiner, veier, infrastruktur og øvrig innen konsesjonsområdet. Tilsvarende gjelder også antall og høyde på vindmøllene, heter det i brevet fra møtet på Evje.

Klare regler

I tilleggsforslaget de tre ønsket å ha med sto også følgende:

- Lyngdal kommune mener at konsesjonsvilkårene for vindkraftindustri må beskrive høyde, størrelse og plassering av vindturbiner, bygninger og annen infrastruktur.

Et konsesjonsområde er nemlig ganske stort i utstrekning, normalt.

I innspillet, eller tilleggsforslaget var det også bekymring i forhold til turister og fritidsboliger.

- Vi frykter at utbygging av vindindustri på vår gjenværende utmark vil true denne næringen.

Stolt representant

Rådmannens forslag ble vedtatt, med tillegget fra trioen Skarpeid, Bulæg og Abusland, i tillegg.

VENSTRE: Venstres Torunn Tjomsland var stolt av kommunestyret. – Her står vi sammen om motstanden som er for dette med vindkraft, sa hun. Foto: Per Thime

– Vi skal være stolt av oss selv, for at vi har vært så samlende i denne viktige saken. Her står vi sammen, hele kommunestyret. Derfor er også Venstre med å støtte tilleggsforslaget som kom.

Da ble det på den måten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...