Lyngdal Ap krever rettferdig pensjon for bosniere

BOSNIERE: Bjørn Bækkelund og nye Lyngdal Arbeiderparti tar opp bosniernes urettferdige pensjonsordning. Foto: Anja Benjaminsen, arkivfoto

Lyngdal Arbeiderparti vil ta kampen for bosniernes pensjoner. Bosnierne er i dag den eneste gruppen i Norge som ikke har fulle pensjonsrettigheter.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

SÆRLOV: Under krigen i Bosnia-Hercegovina fra 1992 til 1995 kom det drøyt 14 000 bosniske flyktninger til Norge.

Lyngdal er en av kommunene som bosatt relativt flest bosniere.

Særlov

Bosnierne kom til Norge takket være en særlov, som ga dem «kollektiv beskyttelse» som status. Særloven kom i 1996, og var en midlertidig endring av Utlendingslovens paragraf 34. Unntaket er ikke benyttet for noen andre grupper.

Dette unntaket gjør at bosnierne i Norge har mye dårligere pensjonsrettigheter enn andre innvandrergrupper. Mange av dem rammes hardt av et krav om 40 års botid for å full rett til pensjon.

– Lyngdal Arbeiderparti ble gjort oppmerksom på denne skjevheten, som bare rammer bosniere som kom til Norge under krigene på Balkan, sier Bjørn Bækkelund, nestleder i Lyngdal Ap.

– Dette har bosnierne i et år nå forsøkt å få endret, slik at de kan bli likestilt med andre flyktninger, men uten at det har skjedd noe med saken.

Vedtak

Lyngdal Ap har derfor vedtatt å støtte bosnierne slik at de kan få en rettferdig løsning.

– Vi har tatt kontakt med fylkespartiet, med stortingsrepresentant Kari Henriksen, samt partilagene i Kvinesdal, Flekkefjord og Farsund for å få disse med i arbeidet, forteller Bækkelund.

– Vi håper på bredest mulig støtte, også fra andrepartier, for å sikre en rettferdig pensjonsordning for en gruppe som i særlig grad har integrert seg i det norske samfunnet, har deltatt i samfunnslivet på alle plan og som i tillegg har arbeidet og betalt sin skatt i Norge, sier Bjørn Bækkelund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...