Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Ny vei til Svenevik vil gi 600 meter ny kai

MYE KAI: Veiprosjektet til Svenevik forutsetter en omfattende havneutvidelse. Foto: Multiconsult/Lyngdal kommmune

Fortsatt er det langt igjen før spaden kan settes i jorda, men forslaget til reguleringsplan for Hogganstien legges nå ut til første gangs ettersyn.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

PROBLEMVEI: Planen forutsetter 600 meter ny kaifront.

Veien fra Agnefest til Svenevik har i mange år skapt hodepine både for havnemyndighetene i Lyngdal, kommune og beboerne i Svenevik.

Kommunen har i en årrekke jobbet for å få en ny vei som følger sjøen fra Agnefest via den kommunale Holmsund havneterminal til Svenevik til erstatning for Hogganstien, som er smal, bratt og svingete. Det er dessuten ikke mulig å anlegge gang- og sykkelvei langs dagens trasé.

Detaljreguleringsplan

Multiconsult har på oppdrag fra Lyngdal kommune utarbeidet forslaget til detaljreguleringsplan. Planarbeidet er utført i samarbeid med kommunen , Statens vegvesen og Lyngdal havn. Reguleringsplanen omfatter primært gang- og sykkelveianlegget. Dessuten omfatter planen et utvidet havneområde, omlegging av kjøreveien og ny havneatkomst til Holmsundet kai.

Det er vurdert to alternative forslag for fylkesveien forbi havna – enten å beholde dagens kjøreveitrasé supplert med gang- og sykkelvei på hele strekningen eller flytte kjøreveien ned til nytt utvidet kaiområde og la gang- og sykkelveien følge dagens trasé forbi kaiområdene.

Multiconsult mener den siste løsningen har såpass mange fordeler at dette er lagt til grunn for den videre planleggingen.

1,75 kilometer

Planforslaget omfatter kjørevei og gang- og sykkelvei med en samlet lengde på rundt 1750 meter, målt langs kjøreveien. Gang- og sykkelveien er lagt på sjøsiden av kjøreveien på den første delen fra landbruksskolen ned til Salthaug for deretter å bytte side til vestsiden videre mot Svenevik.

I bakken opp fra Salthaug foreslås dagens vei som en ren gang- sykkelvei. Kjøreveien leggs om over fremtidig kai og videre forbi Holmsundet. Gang- og sykkelveien og kjøreveien møtes igjen rundt 300 meter vest for ny hovedatkomst til Holmsundet kai.

Gang- og sykkelveien foreslås med en bredde på 3,5 meter og med tre meter fysisk deler der det er plass til dette. Den nye kjøreveien over ny kai har en bredde på 6,5 meter og får en maksimal stigning vest for havneområdet på 8 prosent.

Havneutvidelse

Planforslaget omfatter etablering av ny kaifront med total lengde på 600 meter. Det tas sikte på å utvikle havna videre for å ta imot fremtidige fartøy og rigger. Økt kailengde medfører økt havnekapasitet.

Det er foreløpig usikkert hva slags type kai som anbefales, da bunnforholdene er utfordrende og det er svært dypt enkelte steder. Det tas sikte på at ny kai har seilingsdybde på minimum 20 meter, der det også er mulighet for 25 meter. Endelig avklaring av type kai, tas i forbindelse med offentlig ettersyn.

35 millioner

Det ble i februar 2016 utført en kostnadsberegning for den del av prosjektet som kan dekkes av Listerpakken, det vil si parsellen mellom Agnefest ned til der omlagt kjørevei kobles sammen med eksisterende vei videre mot Svenevik.

Kostnadsberegningen forutsetter en kaiutvidelse på 600 meter. Med denne forutsetningen er det beregnet en kostnad på 35,3 millioner kroner.

Den alternative løsningen uten omlegging av kjøreveien langs ny kai er kostnadsberegnet til 49,9 millioner.

Prisforskjellen er primært knyttet til de økt sprengningskostnadene med tilhørende sikringsarbeider.

Drift og vedlikehold av veianlegget skal skje i regi av Statens vegvesen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...