Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Ministeren lyttet om kompetansebehov

MINISTERBESØK: Daglig leder Hilde Strømme i Lister Kompetanse, forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)fotografert under møte i Lyngdal tidligere i dag. Foto: Per Thime

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) var tidligere i dag på besøk i Lyngdal. Det dreide seg om å sikre kompetanse.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

POSTGÅRDEN: Det var Venstre i Lister som hadde besøkt ministeren på besøk, og ett av stoppestedene var Lyngdal.

Lister Kompetanse sto for opplegget og hadde satt sammen en liste før møtet med Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), for å sikre relevant kompetanse i distriktsregionene.

Liste før møte

Det dreide seg om:

* Støtte lokale utdanningssentre slik at de blir en rssurs. Gjerne gjennom spleiselag hvor kommunene bidrar selv.

* Lokale utdanningssentre bidrar til å samle studentene, øker gjennomføringen og tilbyr utdanningstilbudene etter kommunale og fylkeskommunale behov. Er det sykepleiere vi trenger, så utdanner vi det.

* Øremerke studeieplasser til distriktsutdanning ved tildeling til UH. I dag vil de fleste UH ha studentene på campus fordi det er bekvemt. Vår modell krever pedagogiske tilpasninger.

* Det må følge friske penger med slik at UH kan motiveres til å levere studiet utenfor campus. Det koster mer å lage distribuert utdanning.

* Bruk lokale utdanningssentre aktivt. Når regjeringen setter nye kompetansekrav eller satsinger, sitter vi med fasiliteter til å komme raskt i gang med kompetanseheving.

Tar det med seg

GODT FREMMØTE: Det var flere som var interesserte i å høre fra Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Per Thime

Under møtet fikk ministeren fra Randaberg høre flere historier. Om det behovet som er for folk med kompetanse, mange søkere til få studieplasser.

– Øremerkede midler hadde vært bra, for da kan vi også utdanne flere - for det er snakk om å dekke behov, sa Hilde Strømme, hun er daglig leder i Lister Kompetanse.

Ministeren lyttet i over en time på innspillene hun fikk, og stilte motspørsmål.

– Jeg tar med meg to ting, for det første er det en beskrivelse av hva som er realitetene og behovene i distriktene. De er ganske annerledes enn det du kanskje opplever i byene, der folk kommer til og de rekrutterer 19-åringene som skal ta et ordinært studieløp, mens det her er en annen situasjon. Det trengs kompetanse, men de som de får er kanskje voksne folk som er i andre livssituasjoner.

Har jobbet

Nybø fremhevet jobben som er gjort i Lister. Utgangspunktet er tatt i hva man har behov for.

– Det er også ting jeg vil snakke videre med kollega Jan Tore Sanner (H) om, han jobber med dette med lære hele livet. Dette med voksne folk som må ta etterutdanning, for å være relevante for arbeidsmarkedet. Dette henger også sammen med det

Søkere

Nybø fikk også høre 260 søkere til 38 plasser på desentralisert sykepleieutdanning i høst. Akkurat det er et aktuelt tema for Lister.

BESØK: Politisk rådgiver Kjartan Almenning (t.h.) og Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Per Thime

– Det er en populær utdanning,også på campus. Nå har vi en del utfordringer. Vi opplever at det er en slags propp i systemet med praksisplassene, og det er en utfordring. Men dette er utdanninger som er vanskelige å komme inn på.

– Men hva gjør dere ?

– Det fikk vi jo en del innspill på nå. Nå ser vi at noen universiteter legger ned sine distriktstilbud fordi de ikke får det til å fungere. Her i Lister har de gode erfaringer med det. Stortingen vedtok 100 flere studieplasser i vår, så sånn sett håper vi jo at vi skal få flere sykepleiere ut, men det er utfordringer, sier hun.

Praksisplasser.

Flere av dem som var på møtet etterlyste flere praksisplasser. Og det er satt av penger til dette.

– Det er satt av 10 millioner kroner. Vi skal utvikle en pilot på det som har med praksisplasser på helse- og sosialfagutdanning, fordi det er en stor utfordring. Videre skal vi ha en stortingsmelding om blant annet praksis. I tillegg har vi lagt frem en langtidsplan for forskning og høyere utdanning der 250 millioner kroner er satt av til kvalitet i høyere utdanning, og det er av dem vi bruker 10 millioner på å se på dette med praksis i disse utdanningene. Det er muligheter, men vi må ha en pilot på dette først av alt, men behovet er stort for å se på dette, avslutter hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...