Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

«Vi smaker, men drikker ikke mer øl enn før»

SELVGJORT ER VELGJORT: Stein Asle Johnsen (til venstre) og Tor Eivind Fosse er fornøyde med kvaliteten på egne produkter. Foto: Per Thime

De lokale hjemmebryggeriene er mer populære enn tidligere. I hele landet popper de opp, og Lister-regionen er ikke noe unntak.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

HJEMMEBRYGG: – Nei, vi drikker ikke mer øl nå enn vi gjorde tidligere, men kanskje vi smaker litt mer på kvaliteten, sier Stein Asle Johnsen fra Lyngdal og Tor Eivind Fosse fra Flekkefjord.

De er akkurat kommet i gang med nok en produksjon av øl. Stadig flere finner gleden av å lage øl hjemme, i en garasje, i en kjeller eller rett og slett i verktøyrommet hos Stein Asle i Lyngdal.

– For vår del er dette en hobby. En kjekk hobby, forteller de to ivrige hjemmebryggerne til Lyngdals Avis.

Veteraner

Et ørlite steinkast fra Handelsparken finner vi et bakrom i et hus. Tor Eivind har tatt turen til kompisen i Lyngdal. Det skal produseres.

– Det er ganske nøyaktig på dagen to år siden vi fant ut at vi hadde lyst å gjøre dette. Vi kjøpte inn det nødvendige utstyret og satte i gang. I dag skal vi lage en type tsjekkisk pilsner-øl som skal bli lys og fin om noen uker.

PRODUKSJON: Når produksjon # 22 er ferdig blir det rundt 45 liter øl ut av det, i form av lys pilsner. Foto: Per Thime

Da er det viktig å ha ingrediensene i orden - og utstyret.

– Vi er nødt å være veldig nøye med hele prosessen. Detaljer kan ødelegge, men vi har vært veldig godt fornøyd med de 21 gangene til nå, eller de rundt 1100 literne med øl vi har brygget.

Utstyr

I første omgang blir det snaklk om en investering for dem som skal brygge seg litt øl. Utstyret finnes i de fleste prisklasser.

– Vi har vel brukt mellom 10 000 og 12 000 kroner gjennom disse to årene med utstyr og det meste annet.

Noe av det som kreves, er en stor kjele med lokk.

– Det er vel kanskje den største investeringen, og vår kokekjele er på 60 liter, men det finnes dem som bruker den store gryta man har til fårikål eller annet, humrer de.

I tillegg må man ha ting som tresleiv, meskepose, gjæringskar, desilitermål, vaskemiddel, desinfeksjon, termometer, hydrometer, kjøkkenvekt og selvfølgelig må man ha malt, humle og gjær.

Tatt helt av

De to hobby-bryggerne har også deltatt i konkurranse med andre meget lokale bryggerier.

– Vi hadde med to sorter øl i konkurranse i Flekkefjord hvor det faktisk var hele 64 sorter øl en skulle bedømme. Der ble vi nummer fire. Vi stilte med en øl vi kalte for Tau-lager, med A og ikke O som i det gamle bryggeriet i Stavanger.

Selv har de fått med seg at stadig flere brygger sine egne varer.

– Vi blir jo kjent med mange som driver på for seg selv og har dette som en hobby. Jeg vet at i Lister er det veldig mange som brygger. Vi kjøper råvarer i Grimstad og vet at den butikken har økt antall ansatte fra tre til over ti på noen få år, sier Fosse.

– Men dette er vel en sånn mannegreie, eller ?

– Jo, det er nok det. Jeg holdt på å si at damene strikker, hekler, syr og baker, men det finnes også damer som holder på.

Kasser med øl

Inne i produksjonslokalet i Lyngdal jobbes det i ganske mange timer når ølet skal lages. Fire til seks timer er ikke uvanlig. Så kommer prosessen med gjæring som tar rundt 14 dager. Alt for å få ut den beste kvaliteten av hver dråpe. Siden skal det litt sukker til, slik at kullsyren kommer til sin rett - og ølet skummer.

– Som du ser så drikker vi ikke opp mellom øktene her, vi er flinke å gi til venner som liker å smake øl. Halvparten av denne runden skal brukes til bursdagsfeiring, for vi blir akkurat ferdige til at 18-åringen kan feires med noen flaske hjemmebrygget, sier Tor Eivind Fosse.

Bruker restene

Det er forresten en ting som ikke er nevnt.

– Ja, og det er gjenbruk. Mesk er jo det vi koker for å ta ut sukkeret. Når det er ferdig kokt bruker jeg å ta det med meg hjem. Før i tiden var det brukt til dyrefor, men jeg og flere bruker det til å lage herlige knekkebrød. Litt ekstra mel, litt salt og de blir deilige, forteller Fosse.

Før de to avslutter:

– Men det viktigste er jo ølet da. En god del arbeid i forkant og på produksjonsdagen, men når vi ser og ikke minst smaker på resultatet, da blir vi glade – for vi er begge enige om at vi er ganske flinke, sier Stein Atle.

– Det sies at jeg muligens har en liten ølvom, men den jobbes det eventuelt med, sier Fosse før han overrekker lokalavisen en smaksprøve på vei ut av bakrommet.

Som smakte godt!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...