Venter fulle kirker i Lyngdal i påska

SKIFTER FARGE: Båndet prestene har over skuldrene heter stola. Påskeaften skifter Geirulf Grødem stola, fra sørgefargen fiolett til hvitt som i kirkelig sammenheng er en festfarge. Foto: Lars Rekaa

Påskebudskapet står fortsatt sterkt i Lyngdal, selv om ikke alle har stålgrep på hva som skjedde skjærtorsdag – eller langfredag, for den del.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

KIRKEBESØK: Det er ikke alle sogn og menigheter som kan skryte av fulle kirker i påska. Men det kan Lyngdal.

Presten har i gjennomsnitt rundt 200 tilhørere under prekenen i Lyngdal kirke på søndager.

Påsketilstrømming

I påskeuka er det ofte 350 mennesker som feirer gudstjeneste.

– Mange kommer hjem på ferie til påske. Og i tillegg har campingsesongen begynt, i hvert fall når påsken kommer sent, som i år. Det bidrar også til økt kirkesøkning, sier prost Geirulf Grødem.

Han legger til at Den norske kirke er alene om å holde gudstjenester alle helligdagene i påskeuka.

Budskapet

Han er ikke veldig redd for at påskebudskapet skal drukne i Kvikk-Lunsj og appelsiner.

– På våre kanter er det mange som vet hva det dreier seg om. Selv om ikke alle har helt klart for seg hva som skjedde hver enkelt dag i påskeuka, sier han.

Budskapet om at Kristus led for våre synder og ga sitt liv på korset, er fortsatt det mest sentrale grunnlaget for kristen tro.

– Det er riktig, selv om jula for mange har blitt en viktigere høytid enn påska. Men uten påskebudskapet hadde jula ikke hatt noe innhold, mener prosten.

Helligdagsfred

Han sier også at holdningen til helligdagsfreden har endret seg, også i Lyngdal.

– Tidligere var det utenkelig med sportsarrangementer på helligdagene i påska. Nå ser vi at stadig flere butikker er åpne, sier han.

Tverrkirkelig

Grødem understreker at kirkene i Lyngdal samarbeider godt om påska.

– De evangeliske kirkesamfunnene utenfor Den norske kirke har sine gudstjenester på palmesøndag, skjærtorsdag og første påskedag. Vi har også på skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Men Langfredag feirer vi sammen i Lyngdal kirke. På gudstjenesten forretter Olav Lehne, mens pastor Kjetil Ausland i Den evangelisk-lutherske frikirken holder prekenen. Misjonskirken bidrar blant annet med tekstlesning, forteller han.

For prestene betyr påska travle dager.

– Tidligere hadde prester krav på en frihelg i kvartalet. Det ble senere utvidet til en gang i måneden. I dag har vi 35,5 timers arbeidsuke. Påska er likevel en travel tid, sier han.

Påskegudstjenestene

I Lyngdal skal det være gudstjenester i Lyngdal kirke palmesøndag. Samme dag er det salmekveld i Austad kirke.

Skjærtorsdag byr Lyngdal menighet på et påskemåltid – lammelår, naturligvis – i Kirkesenteret. Etter måltidet er det gudstjeneste i senteret. I Korshamn serveres det kveldsmat etter gudstjenesten.

Langfredag blir det så en stor gudstjeneste i Lyngdal kirke, der de øvrige kirkesamfunnene i byen er invitert.

Påskeaften åpner Austad kirke dørene til påskenattsgudstjeneste. Den vil vare til over midnatt.

Første påskedag blir det festgudstjeneste både i Lyngdal kirke og Kvås kirke. Før gudstjenestene byr menigheten på påskefrokost i Kirkesenteret.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...