Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Sjøfart månedens tema i Austad historielag

SJØFARTSHISTORIE: Etterkrigstidens sjøfart er emne for kveldens møte i Austad historielag, forteller Arne Lervik. Foto: Lars Rekaa

Sjøfartshistorie er emne for torsdagskveldens møte i Austad historielag.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2018 kl 11:32

ETTERKRIGSTIDEN: Historikeren Olav Arild Abrahamsen vil først og fremst ta for seg etterkrigstiden på møtet i Austad grendehus.

– Det var en tid med voldsom vekst for norsk sjøfart, både innenriks og utenriks. Landet skulle gjenoppbygges og transportmulighetene på land var begrensede, for å si det mildt, sier lederen i Austad historielag, Arne Lervik.

Ikke bare skulle norske skip frakte byggematerialer og maskiner til det brente Finnmark, og bombede byer som Bodø, Namsos, Steinkjer, Kristiansund og Molde, den nye tida førte til import av nye varer til Norge.

Sjøfolk fra Lyngdal og Austad

– Vi har kalt programmet «Når det kommer en båt med bananer». Riktignok kom de første bananene til Norge før krigen, men etterkrigstiden var en tid med mange nye varer. Men det var ikke bare innenriks skipsfarten fikk vekst. Et flatbombet Tyskland skulle hjelpes på fote igjen. Det revde tonnasje, sier Lervik.

Farsund-redere som Mosvold og Brøvig hadde tonnasje, og skaffet seg flere skip ved å kjøpe opp amerikanske Liberty-skip fra krigens tid. Det i sin tur krevde arbeidskraft.

– Både i Austad og Lyngdal var det mange som satset på sjømannsyrket. Husk også på at Farsund hadde egen styrmannsskole i årene etter krigen. Elevene kom fra Farsund – og Lyngdal og Austad.

Foredragsholder

Lervik håper at mange som opplevde denne tiden vil finne veien til møtet.

– Vi har kontakt med noen som var med den gangen, og håper på utfyllende kommentarer og spørsmål, sier han.

Olav Arild Abrahamsen har jobbet som historiker ved Universitetet i Agder. Han er opprinnelig fra Farsund. Han har blant annet skrevet «Farsund bys historie», «Flekkefjord byd historie» og «Molde bys historie».

– Selv om han egentlig er pensjonist, jobber han mye med sjøfartshistorie. Han er i ferd med å legge siste hånd på verket for en bok om Agders sjøfartshistorie fra 1920 til 2010, sier Lervik.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...