Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Minnemarkering for krigsdrama i Konsmo og Kvås

AVDUKES: Søndag 16. avdukes krigsminnesmerket i Konsmo. Jorunn Birkeland (til venstre) og Grete Osen fra Audnedal historielag inviterer til høytidligheten Foto: Lars Rekaa

Nå kommer minnesmerket over den amerikanske bombeflystyrten som førte til dødsdommer i Kvås og Konsmo under krigen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

PROPELL: Neste søndag avdukes et minnesmerke over hendelsen ved Konsmo kirke.

Audnedal historielag har klart å få tak i en av originalpropellene fra B17-flyet som styrtet på heia mellom Konsmo og Kvås. Den er restaurert og skal settes på sokkel 75 år etter

Det var 16. november 1943 at de allierte iversatte et massivt bombeangrep mot krigsviktig produksjon i det tyskokkuperte Norge. 263 fly tok av fra baser i Storbrtitannia og satte kursen over Nordsjøen. 131 av dem angrep molybdengruvene i Knaben, de øvrige fortsatte mot Rjukan.

Styrtet

Ett av de tunge bombeflyene med ti mann ombord, fløyet av Joseph Thornton, fikk tidlig problemer.

Det holdt omtrent til Konsmo. Der fikk mannnskapet ordre om å hoppe ut i fallskjerm. Alle overlevde hoppet. – tre av dem landet i Konsmo, de øvrige i Kvås. Det førerløse flyet sirklet en runde rundt Kvås før det styrtet i Åsan i Konsmo.

Både i Konsmo og Kvås sto gode nordmenn klare til å hjelpe. Men tyskerne var allerede på sporet etter de amerikanske flysoldatene.

Thornton hadde fått hjelp på gården Røynesdal, men på dagtid lå han i skjul på ei hei med utsikt over gården. Derfra ble han vitne til at tyske styrker arresterte Ånen Røynesdal. I Kvås ble Trygve Homeland, Arne Stuestøl og Hans Pedersen arrestert. Alle fire fikk dødsdommer avsagt i hemmelighet. Dommene ble ikke eksekvert, og de fire ble til slutt reddet av frigjøringen. Da hadde de tilbrakt 18 måneder på Grini.

Da amerikanerne skjønte hva de norske hjelperne risikerte, overga de seg og tilbrakte resten av krigen i tysk krigsfangenskap.

Omfattende program

Nå skal dramaet markeres – 75 år etter.

Søndag 16. september skal monumentet avdukes ved Konsmo kirke. Det er Alf Rune Vrålstad som har restaurert propellen og utformet minnesmerket.

I anledning markeringen kommer flere av etterkommerne av det amerikanske mannskapet – blant dem to døtre og en sønn av pilot Joseph Thornton – til Konsmo.

– De skal legge ned krans, forteller Birkeland.

Ordfører i Audnedal, Reidun Bqkken, skal ønske velkommen. Gro Kvanvik, leder for Stiftelsen Arkivet, skal tale.

– Det blir selvsagt flagg, blomster og musikk. Og så inviterer vi til kaffe og kaker på Konsmo bedehus, forteller Jorunn Birkeland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...