Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Gislefoss eller Geislafoss

KJENT NAVN: For norske TV-seere er Gislefoss et kjent navn. Kristen Gislefoss' familie stammer fra gården Gislefoss i Audnedal – eller kanskje det var Geislafoss. Foto: Avisen Agder

Nei, de folkekjære meteorologene slipper å bytte navn. Men det må kanskje slektsgården i Audnedal, som familien familien opprinnelig kommer fra.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2017 kl 12:40

STAVEMÅTE: Språkrådet ber Statens kartverk reise tre formelle navnesaker i Audnedal.

Fra før av er det reist navnesak for Gislefoss. Statsmeteorolog Kristen Gislefoss kommer fra Vennesla, men har navn etter slektsgården Gislefoss. Den ligger like ved Gislefossen – eller Geislafossen, om du vil, og er den sørligste gården i Audnedal.

Stavemåter

Hensikten med en navnesak er å vedta rett stavemåte for stedsnavn som brukes som tilleggsadresser. For flere av dem brukes det ulike stavemåter.

Stadnamnlova sier at skrivemåten skal ta utgangspunkt i den nedervde lokale uttalen».

Les også: Navneråd for steder i Austad

De tre stedene der navnet skal endelig fastsettes gjennom en navnesak, er Viblemo, Øygarden og Ågedalstø.

Gislefoss

Først når den endelige skrivemåten er avgjort, kan kommunen fastsette navnene som tilleggsadresse for folk som bor på de aktuelle stedene.

Språkrådet har fått i alt 33 navneforslag fra Audnedal kommune, og har sjekket dem opp mot Sentralt stedsnavnregister (SSR) og herredsregisteret. 29 av forslagene kan godtas uten innvendinger, mens de fire siste altså skal avgjøres av Kartverket.

For Gislefoss er det en pågående navnesak. Her er alternative stavemåter Geislefoss og Geislafoss.

Råd

Viblemo er vanlig stavemåte i dag, Sentralt stedsnavnregister tilrår Vivlemo, men kan godta Viblemo.

Øygarden staves også Øygard og Ødegård. SSR tilrår Øygard, men kan godta Ødegård.

Ågedalstøi og Ågedaslstø har til nå vært godkjente stavemåter i SSR, som imidlertid tilrår Ågedalstøi.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...