Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Den neste fyrvokteren på Lindesnes fyr

Frank Otto Røiseland (33) fra Kvås fikk jobben 58 andre ville ha. Det gjør ham til én av bare to fyrvoktere i hele vårt langstrakte land.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2017 kl 20:29

LINDESNES: Røiseland kan bekrefte at den nye jobben hans har vakt oppsikt.

– Det er mange som måper litt, men de synes det er utrolig stilig.

Fra og med oktober bytter den 33 år gamle håndverkeren fra Kvås beite.

Tømreren har fått en livsstilsjobb, der han jevnlig skal bo og arbeide på Norges sydligste odde. Sammen med kollega Kjell Olsen blir han én av to fyrvoktere i hele landet.

I 1695 ble Norges første fyrlys tent her. Men der automatiseringen har gjort fyrvoktere flest overflødige, er Lindesnes fyr noe langt mer enn et lys i et tårn.

Ingen dager er like

50 000 betalende turister finner i sommerhalvåret veien til fyret fra de smale veiene. I tillegg kommer det en hel haug utenom åpningstidene.

Bygninger, ti i tallet, skal vedlikeholdes, og værobservasjoner skal jevnlig sendes inn til Meteorologisk institutt. Det er ingen grunn til å bekymre seg for å ikke få nok å gjøre, kan kollega Olsen fortelle. Han har jobbet over 20 år i den eksklusive jobben.

– Det er ikke to dager som er like, sier fyrvokteren, som tidligere på dagen hadde hatt statsminister Erna Solberg på besøk.

Falt ham ikke inn

Det er ikke akkurat noe kystlandskap som omgir Frank Otto Røiseland hjemme i Kvås, men i luftlinje er han ikke så langt unna sin nye arbeidsplass. Dette ble drømmejobben han egentlig aldri hadde tenkt på.

– Jeg har tenkt på hva jeg skulle gjøre hvis jeg skulle drive med noe annet enn snekring. Det har ikke vært lett. Så kom jeg over denne stillingsannonsen, forteller han.

KLAR FOR NY JOBB: I oktober blir Frank Otto Røiseland (33) én av to fyrvoktere i hele landet. Foto: Erlend Haddeland

Arbeidsoppgavene

Den største delen av jobben er vedlikeholdsarbeid og å være vert for turister og besøkende, for eksempel skoleklasser. I tillegg skal det gjøres meteorologiske observasjoner hver 3. time, frem til klokken 20.00 på kvelden.

Fyrvokterne jobber 14 dager på, og har 14 dager fri.

– Jeg ser frem til å bruke mer tid på hobbyer som jakt, fiske og paragliding. Jeg har et lite sagbruk, og så holder vi på å fikse opp huset.

Paraglidingen har dessuten gitt ham interesse for hvordan vær og vind påvirker. Det er det også mange andre som er interessert i, noe som kommer til uttrykk når ekstremværet herjer. Rettleding av «ekstremvær-turistene» er en viktig del av jobben.

– Du må være litt streng pappa, sier Kjell Olsen til kollegaen.

Utsikten

«Panoramautsikt» er noe som ofte gjentas i boligannonser. Stående i fyrtårnet kommer ordet omsider til sin rett. Her ser man utover turistene som kommer strømmende. Hvis man beveger seg noen få steg i utsiktspunktet på 360 grader, kan man skue over til Lyngdal kommune.

– Det mørke fastland, sier Kjell Olsen og humrer.

På vei opp trappene på området utenfor fyret, høres et fremmedspråk som ikke er tysk. Fransk eller belgisk, antar Olsen. Selv snakker han tysk. Det gjør ikke Røiseland, men trøstes av Olsens ord om at tyskere flest under 50 år snakker utmerket engelsk. Men der Røiseland ikke kan tysk, kan han snekre. Det kommer godt med.

Betjentboligen, der han skal sove og moccamasteren er plugget inn, ble bygd på 1700-tallet. Behovene for vedlikehold kommer på rekke og rad, så her er det bare å belage seg på maling og snekring. Dermed blir ikke tømrerferdighetene, som Røiseland har praktisert hele sitt yrkesliv, lagt på hylla med det første.

Turistkommunen

Det yrer av liv ved Lindesnes fyr denne augustdagen. Parkeringsplassene er fylt opp, barn løper rundt, og det klakkes av sko i trapper. Slik er det ikke alltid.

– Spesielt i vinterhalvåret tror jeg det er en viktig egenskap å kunne trives i sitt eget selskap, og det gjør jeg, sier han.

– Og når jeg bor her ute, har jeg mulighet til å ha besøk av både kona og sønnen vår så mye det passer.

At det er en livsstilsjobb han nå tar på seg, kan kollega Olsen bekrefte.

– Du må være på plass hele tiden. Det nytter ikke å si at: «Nei, nå er jeg ferdig for dagen». Det nytter ikke her, sier han.

Turistene fortsetter å strømme til Lindesnes fyr utover dagen. Selfiestenger og kameraer er ofte medbrakt. Norges to eneste fyrvoktere deler en kaffekopp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...