Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Kirken vil slå sammen prostier

FETERE KALL? Geirulf Grødem ble velsignet som ny prost i Lister i vinter. Nå kan han få ansvar for et enda større område. Foto: Lars Rekaa, arkivfoto

Bispedømmerådet vil beholde Lyngdal som prostesete for Mandal og Lister.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

KIRKEN: Bispedømmerådet i Agder og Telemark foreslår at Mandal og Lister prosti slås sammen til et nytt prosti med prostesete i Lyngdal.

Både menighetsråd, fellesråd, kommuner og Listerrådet, kan sende inn sin høringsuttalelse til forslaget. Arbeidsgruppen startet sitt arbeid våren 2018 og ferdigstilte rapporten nå i august 2018. Rapporten har klare anbefalinger om at Mandal prosti slås sammen med Lister til et nytt prosti.

Noe av bakgrunnen for forslag om sammenslåing er kommunereformen som blant annet gjør at Audnedal og Lyngdal kommune blir slått sammen til en ny kommune og at Lindesnes, Mandal og Marnadal blir til Lindesnes kommune.

Overføres

Prostiet handler om å organisere prestetjenesten slik at alle menigheter i bispedømmet får tilstrekkelig betjening, og at den enkelte prest opplever en god og forutsigbar ramme rundt sin tjeneste. Prestene er tilsatt med hele prostiet som tjenestested med et eller flere sokn som særskilt tjenesteområde.

Sammenslåingen av Audnedal og Lyngdal vil medføre at Audnedal går fra Mandal til Lister prosti, da det er vanskelig å tenke seg motsatt, at Lyngdal skulle overføres til Mandal.

«Lyngdal er godt integrert i Lister og er i dag prostesete i Lister. Det er en vurdering om Åseral skal videreføre sitt fellesskap med Audnedal og overføres til Lister. Åseral har tradisjonelt hatt kontakt enten i retning Mandal eller i retning Evje og Hornnes. Med siste alternativ vil det medfører at tjenestefellesskapet mellom Audnedal og Åseral blir vanskelig å opprettholde da de vil tilhøre ulike prosti. Åseral overføres derfor til Otredal prosti», påpekes det i høringsdokumentet.

Prestestillinger

Dagens Lister prosti har 12,6 prestestillinger og vil få en halv stilling ekstra ved overtakelse av Audnedal.

Mandal vil miste 3,5 stillinger til Domprostiet og Lister, og stå igjen med seks prestestillinger. Utvalget anbefaler altså å opprette et nytt Lister og Mandal prosti med totalt 19,1 prestestillinger.

Dette innebærer en liten styrking av menighetsprestetjenesten da det nye prostiet kun vil ha en prostestilling.

Sete i lyngdal

Utvalget mener det vil være naturlig å videreføre prostesete i Lyngdal som vil ligge sentralt i det nye prostiet.

Utvalget har foreløpig kalt det nye prostiet for Lister og Mandal prosti. Navnespørsmålet kan være aktuelt å revurdere etter en høringsprosess hvor det kan tenkes at det vil komme flere innspill til fremtidig prostinavn.

Utvalget har drøftet Lindesnes som navn på det nye prostiet. Det vil kunne være et tydeligere «merkevare» utad og være lett å identifisere for folk fra andre landsdeler. Imidlertid er det usikkert om dette vil få oppslutning i dagens Lister prosti og skape gjenkjennelse vest og nord i prostiet. Lister er dessuten et navn med god kirkehistorisk forankring og tradisjon.

Krevende

Det nye prostiet vil bli forholdsvis krevende med i overkant av 19 stillinger og lange avstander.

Sirdal skiller seg ut fra det befolkningsmessige tyngdepunktet på strekningen fra Flekkefjord til Mandal. Likevel anbefales forslaget med den begrunnelse at det innebærer en liten styrking av prestetjenesten i menighetene.

Nøkkeltallene fra prostiene viser at Mandal prosti har 3300 kirkemedlemmer per prest og totalt 164 kirkelige handlinger og gudstjenester årlig per prest. Lister har 2145 kriekmedlemmer per prest. Hver prest i Lister må årlig stå for 126 kirkelige handlinger og gudstjenester.

Tallene kan tyde på at det er Mandal prosti som har mest «å tjene» på sammenslåingen.

Bispedømmerådet sier ikke noe om hvem som skal lede det nye prostiet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...