Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Hentet ut millioner fra søppelselskap

Foto: Sevin Løvland, Avisen Agder

Nye avtaler om søppelhåndtering er klare for Lyngdal og Audnedal. Det viser seg også at eierne av Renonorden tok ut flere hundre millioner kroner før konkursen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

AVFALL: – Jeg har ikke så lyst å si så mye om det, selv om jeg kunne sagt mye om Renonorden, sier Hans Kristian Hillesund. Han er daglig leder i Maren AS, det interkommunale selskapet som eies av de fire kommunene Audnedal, Lindesnes, Mandal og Marnardal.

Tidligere denne uken ble selskapet enige med MBT Vigeland Transport i Mandal om avtale om henting av avfall i de fire kommunene.

– Vi er glade for å komme i mål med dette, men når det er sagt, så hadde Renonorden en utgående avtale som MBT skulle overta i mai neste år. Nå kommer de tidligere i gang, men selskapet kjenner distriktet godt etter å ha hatt samme avtale i mer enn 25 år, men det er noen år siden sist, fortsetter Hillesund.

Tok mer enn de tjente

Renonorden, som hadde oppdraget både i Audnedal og Lyngdal, gikk for to uker siden konkurs. I går skrev Fri Fagbevelse at eierne av selskapet tok ut flere hundre millioner kroner før konkursen.

Alt finansiert av folks renovasjonsgebyr - før det endte med konkurs. I 2014 gikk selskapet på børs, da startet festen. Aksjonærene fikk da utbetalt et utbytte på 50 millioner kroner.

Det var hovedsakelig finansiert av konsernbidrag fra det norske selskapet, Renonorden AS, som ga et bidrag på 186 millioner kroner - tre ganger så mye som selskapet hadde et resultat etter skatt det året, og 32 prosent av den totale omsetningen.

– Det er litt spesielt, og vi skal også huske at Renonorden satte mange kommuner i ei kattepine da konkursen var et faktum. De betjente over 150 kommuner her i landet, fortsetter Hillesund.

Kjøper inn nye biler

Både i Audnedal og i Lyngdal er man fornøyd med at håndtering av søppel er oppe og går allerede fra i dag. For Lyngdal er det Hansen Renovasjon på Vanse som overtar. De er ikke ukjent med oppdraget.

– Det er to år siden vi hadde jobben forrige gang. Vi har jobbet hardt for å vinne denne kontrakten tilbake, sier daglig leder, Rune Hansen, til Lister.

I Mandal er det allerede kjøpt inn nye biler til jobben. Maren AS har fire nye biler i parken mens MBT skal ha en bil på plass.

– Vi får gjøre det sånn at vi leier ut fire biler til selskapet som har fått oppdraget. Fra mai neste år skulle de likevel overta, så fram til da får vi leie ut bilene, så selger vi dem etter det, sier Hans Kristian Hillesund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...