Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Frykt for demensdiagnosen

NY LEDER: Ragnhild Noraberg Idsø er valgt til ny leder for Demensforeningen Farsund og Lyngdal. Foto: Lars Rekaa

Demensforeningen vil gjerne gi aktivitetstilbud. Men enkelte eldre frykter stigmaet en demensdiagnose kan gi.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

NYVALGT: Ragnhild Noraberg Idsø ble nylig valgt til ny leder i Demensforeningen Farsund og Lyngdal.

Foreningen fungerer som en lokalavdeling av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Styret

Med seg i styret har hun Mona Fredbo fra Lyngdal og nestleder Hanne Vennebø Turøy og kasserer Brian Breidenthal, begge Farsund.

- Formålet med foreningen er å gjøre livet litt lettere for demente og pårørende, sier hun.

- Vi prøver både å gi tilbud om aktiviteter for pasienter og deres pårørende, drive litt folkeopplysning og påvirke beslutningstageren - det vil første rekke si politikerne.

Noraberg Idsø passer på folkeopplysningen: - Det er en del mennesker som feilaktig blir diagnostisert som demente, mens de i virkeligheten har fått en depresjon. Det er ikke uvanlig blant eldre som har mistet sine kjære. Vi kaller det maskert depresjon, forteller hun.

Besøkte hestene

Nylig gjennomførte hun sitt første arrangement som leder for foreningen. Både demente og andre ble invitert med til hestefagelevene på Kristen Videregående skole (KVS) i Lyngdal.

- Vi hadde en utrolig hyggelig utflukt. De færreste tok sjansen på å prøve seg på hesteryggen, men alle koste seg uansett. Vi fikk en oppvisning, og alle fikk anledning til å klappe smålammene.

- Vi fikk en fantastisk mottakelse av KVS-elevene, og vi var vel etter hvert 40 mennesker som spiste lapskaus sammen, forteller hun.

Motvind

Hun sier at hun føler at foreningen stamper litt i motvind. Nylig sa for eksempel Lyngdal kommune nei takk til et tilbud om en ordning med aktivitetsvenner for personer med demens.

- Det var synd, for dette oppfatter jeg som et genialt lavterskeltilbud. Men jeg vet jo at kommunen har mye nå - både byggingen av nytt helsehus og kommunesammenslåing med Audnedal, sier Ragnhild Noraberg Idsø.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...