Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

For dårlig vaksinedekning i Lyngdal

SPRØYTE: De yngste er bedre dekket av vaksiner enn de litt eldre barna i Lyngdal. Foto: Avisen Agder, arkivfoto

Lyngdølene har for dårlig vaksinedekning mot meslinger og kikhoste.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

VAKSINER: Det viser en oversikt fra Folkehelseinstituttet.

For Audnedal finnes det ikke tilstrekkelig data til å beregne vaksinedekningen.

Ifølge Oslo-avisa VG, har helsemyndighetene utarbeidet tall for hvor mange som må være vaksinert mot ulike smittsomme sykdommer for at befolkningen generelt skal være beskyttet.

Flokkimmunitet

Dette kalles flokkimmunitet. Det innebærer at du for eksempel vil være beskyttet mot meslinger dersom tilstrekkelig mange rundt deg er vaksinert – selv om ikke du har vaksinen.

Tallene fra Folkehelseinstituttet er brutt ned på tre grupper: 2-åringer, 9-åringer og 16-åringer.

Når det gjelder kikhoste er vaksinedekningen for dårlig både for 9- og 16-åringer i Lyngdal. 90,8 prosent av niåringene og 88,7 prosent av 16-åringene er vaksinert mot sykdommen. For å oppnå flokkimmunitet bør mellom 92 og 94 prosent av en gruppe være vaksinert. 9- og 16-åringer i Lyngdal har ligget under denne grensa de fem siste årene.

To-åringer er imidlertid godt beskyttet i Lyngdal. I denne gruppen er hele 98,3 prosent av ungene vaksinert.

Økende dekning

Etter flere år med for lav dekning, er niåringer i Lyngdal nå godt beskyttet mot meslinger, fra 2017 til 2018 steg dekningsgraden fra 91,3 prosent til 96,9. Folkehelseinstituttet regner med at en vaksinedekning på mellom 92 og 95 prosent gir flokkimmunitet mot meslinger.

Med 96,6 prosent er toåringene godt dekket. Men uvaksinerte 16-åringer i Lyngdal er utsatt, siden vaksinedekningen i denne gruppen bare ligger på 89,5 prosent.

Når det gjelder difteri, kusma, poliomylitt og røde hunder er vaksinedekningentilstrekkelig i alle tre grupper i Lyngdal.

For sykdommer som pneumokokkinfeksjon, rotavirusinfeksjon og stivkrampe foreligger det ikke tilstrekkelig data i Lyngdal. Det gjør det heller ikke for hib-vaksine og for HPV-infeksjon blant jenter.

I Farsund og Flekkefjord er det ingen grupper som har for lav vaksinedekning mot de vanligste sykdommene, mens situasjonen i Kvinesdal ligner på den i Lyngdal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...