Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Bruker tonnevis av strøsand på veiene

VINTER: Det går med mye sand i løpet av en vinter når snøfallet kommer. Bare i Lyngdal bruker man opp mot 120 tonn med sand på kommunale veier.

Med snøfall og glatte veier har strøbiler kjørt fram og tilbake på veiene de siste ukene. På kommunale veier bruker man sand, ikke salt.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

VINTER: – Hvor mye sand som brukes er ikke godt å si, for det kommer jo an på vær og føreforhold. Skal jeg anslå vil jeg nok anta at det nok kan gå med mellom 80 og 120 tonn på veiene her i Lyngdal kommune.

Det forteller Steinar Litland som er driftsleder for tekniske tjenester i Lyngdal kommune.

Bare kommunale veier

Kommunen har ansvaret for de kommunale veiene og bruker kontraktører på disse, dette utgjør rundt 155 kilometer vei i Lyngdal.

– I all hovedsak er det sand som brukes, men det er også noen få steder vi leier inn vegvesenet for å bruke salt, forteller han.

Litland forteller videre at det i Lyngdal er mange private veier som kommunen ikke har ansvaret for.

60 kilometer

I Audnedal er det over 60 kilometer med kommunale veier. I kommunen har man ikke regnet ut hvor mye sand som brukes til å strø veiene med.

– Vi har anbudskonkurranse på vintervedlikehold hvert tredje år. Det er private som gir inn pris og brøyter. Kommunen administrerer og hjelper til med eget mannskap når det er nødvendig. Det brøytes på fast timepris uavhengig av tidspunkt det brøytes på. I tillegg utbetales det en fast beredskap to ganger i året, sier Terje Ågedal i Audnedal kommune.

Fylket bruker salt

Når det kommer til fylkesveiene i Agder, så er det i overkant av 2000 kilometer fylkesvei. Disse strøs i all hovedsak med salt.

Det har ikke lyktes å få tall fra Aust- og Vest-Agder for 2017, men i 2016 ble det brukt 1800 tonn veisalt i distriktet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...