Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Briter skal kjøre tog på Sørlandsbanen

IVEWRTAR: Britiskeide Go-Ahead overtar togdriften på Sørlandsbanen for de neste 10 årene. Foto: Arkivfoto

Go Ahead skal overta togdriften på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

TOG: Jernbanedirektoratet har besluttet at kontrakten for å stå for togtilbudet på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen skal tildeles Go-Ahead Norge AS. Tre togselskap var med i sluttfasen av konkurransen og det var små forskjeller mellom dem.

Go-Ahead Norge eies av det britiske selskapet Go-Ahead. Go-Ahead har base I Newcastle, og er ett av de store selskapene i britisk transport. Det driver hovedsakelig med drift av busser og tog. Tidligere drev det også med flypålassdrift. Go-Ahead har også virksomhet i utlandet, bussdrift i Irland og Singapore, samt jernbanedrift i Tyskland.

De andre kandidatene til å få kontrakten var NSB og svenske SJ.

Vant på pris

I en pressemelding opplyser Jernbanedirektoratet at kvalitet ble vektlagt med 60 prosent og pris 40 prosent i anbudskonkurransen. Alle scoret til «meget bra» eller «svært bra» på kvalitetskriteriene og det var marginale forskjeller mellom tilbyderne. Til slutt ble pristilbudet for å drive trafikken i ti år avgjørende, og Go-Ahead leverte et tilbud som var 21 prosent lavere enn nærmeste konkurrent.

Les også: Nordmenn, svensker og briter i kamp om Sørlandsbanen

Alle de tre tilbyderne leverte tilbud som innebærer at kravet til vederlag fra Staten mer enn halveres i forhold til dagens situasjon.

Go-Ahead får for 10 år et vederlag på om lag 1.500 millioner kroner. Det er et årlig snitt på cirka 150 millioner kroner. Vederlaget vil være høyere i de første årene og i 2020 blir det på cirka 250 millioner kroner. Dagens operatør får i 2018 486 millioner kroner for denne trafikken.

Bestilling

Det er samferdselsmyndighetene som bestemmer hvilke tog som skal kjøres på Sørlandsbanen. Myndighetene sender en bestilling til det jernbaneselskapet som har kontrakten på de ulike strekningene.

Go-Ahead får nå litt over ett år på seg til å forberede overtakelsen av trafikken på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen og kan starte fra 15. desember 2019.

Ansatte som tilbys overføring fra NSB AS til Go-Ahead etter reglene i arbeidsmiljøloven og jernbaneloven beholder dagens lønns- og arbeidsvilkår. Go-Ahead vil dessuten tilby en pensjonsordning tilsvarende den fremforhandlede avtalen for operativt personell i NSB AS.

Forbedringer

Go-Ahead har lagt inn flere kvalitetsforbedringer i sitt tilbud:

Tettere samarbeid med Kolumbus i Rogaland gir kundene sømløshet mellom tog og buss langs Jærbanen, samt at kundene kan benytte samme billett.

Servicetilbud spesielt rettet mot pendlere på Jærbanen, eksempelvis kjøp av frokostpose på morgenavganger og stillesone i toget.

Tettere samarbeid med fylkeskommunene i Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder med tanke på bussmating til Sørlandsbanens tog.

Togsettene og sovevognene på Sørlandsbanen vil gjennomgå en interiørmessig oppgradering.

Under reisen vil kundene få tilgang til togets intranett med underholdning i form av filmer, e-bøker, spill og annet.

Ap kritisk

Arbeiderpartiet er kritisk til tildelingen.

– Regjeringen dumper det jernbaneselskapet nordmenn eier i felleskap til fordel for utenlandske, private aktører. Regjeringen har nå gitt det britiske, privateide selskapet Go-Ahead retten til å kjøre tog på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. NSB skal bort, sier jernbanepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Sverre Myrli.

– Regjeringens politikk for å splitte opp og privatisere norsk jernbane er i ferd med å bli virkelighet, konstaterer han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...