Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Bedre mobbearbeid i Audnedal

PROBLEMER: Konsmo skole har hatt betydelige mobbeproblemer, men har tatt kraftig tak i problemene det siste halvåret. Foto: Lars Rekaa (arkivbilde)

Audnedal har tatt tak i mobbeproblemene ved kommunens to barneskoler.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

REVISJON: Det slår Rogaland revisjon fast. Det interkommunale revisjonsselskapet i nabofylket fikk oppdraget med å etterse mobbearbeidet i Audnedal. Rapporten foreligger nå.

Den viser at ved Konsmo skole har arbeidet med mobbesaker skutt fart etter at skolen byttet ledelse høsten 2016. Fra og med 2017 jobber skolen svært godt med slike saker. Byremo ligger noe etter, men her har problemene vært mindre.

Oppdraget

Oppdraget har vært å finne ut hvordan Audnedal kommune følger opp opplæringslovens bestemmelser om elevenes psykososiale miljø i et utvalg enkeltsaker. For enkelthets skyld omtales disse som mobbesaker. Prosjektet har altså sett på skolenes håndtering av mobbesaker.

Les også: Flere elever melder om mobbing

Både Konsmo og Byremo skole har blitt undersøkt i prosjektet. De viktigste datakildene i prosjektet har vært en dokumentgjennomgang av 10 mobbesaker, og intervjuer med foreldre, lærere og skoleledelse. Revisjonsfirmaet har til sammen intervjuet 29 personer.

I utgangspunktet ville firmaet se på mobbesaker i perioden januar 2015 til sommeren 2017. Det var i alt syv saker ved Konsmo skole i denne perioden. Ved Byremo skole var det tre saker fra høsten 2014 til sommeren 2017. Siden det var forholdsvis få saker ved Byremo skole, valgte revisorene å ta med saken fra november 2014.

Svært bra

Rapporten konkluderer med at Konsmo skoles håndtering av mobbesaker har vært meget god det siste året, men meget bekymringsverdig før det, der flere saker har endt med skolebytte. Byremo skole får veldig gode skussmål fra foresatte til de som har byttet skole, men ser ut til å ha et klart forbedringspotensial når det gjelder håndtering håndtering av mobbehenvendelser.

Les også: Varsel om mobbing i Lyngdal

I alle tilfellene har skolene satt inn ulike tiltak og i noen saker har de søkt bistand fra eksterne aktører/faginstanser. Det som imidlertid har vært problemet, er at disse som regel har hatt kortvarig effekt, samtidig som den grunnleggende uenigheten mellom partene har ligget der. Dette ser ut til å ha bidratt til en gradvis svekking av de foresattes tillit til at skolene skal få slutt på krenkelsene, samtidig som skolene opplever at de gjør det de kan for å få til dette. Grundigere undersøkelser på et tidlig tidspunkt ville etter vår vurdering kunne forhindret en slik utvikling.

Det bør også legges til at det har vært en del komplekse saker ved Konsmo skole, der flere av elevene har tilleggsutfordringer og der det har vært enkelte konflikter på voksenplanet.

De viktigste årsakene til endringene ser ut til å være skiftet i ledelsen ved skolen sommeren 2016, samt at skolen har gjort seg en del dyrekjøpte erfaringer i de litt eldre sakene, der flere saker har endt med skolebytte.

Gode skussmål

Byremo skole får veldig gode skussmål fra de foresatte i saker der elevene har byttet skole, fra Konsmo til Byremo. De foresatte opplever at elevene blir meget godt ivaretatt på Byremo skole. «På Byremo ser de ansatte eleven, de tror på meg og handler», lyder kommentarene.

GODT MILJØ: Byremo barneskole får skryt for miljøet, men revisrorene mener skolen har jobbet for sent med mobbesaker. Foto: Lars Rekaa (arkivbilde)

Revisjonsfirmaet mener likevel at Byremo bruker for lang tid før det fattes enkeltvedtak. Det gjelder særlig i to av de tre sakene fra skolen. Tilbakemeldinger fra foreldrene tyder på at også den tredje saken burde vært løftet opp på rektornivå tidligere, mener revisorene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...