Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Audnedalslærerne på kompetansetoppen – lyngdalslærerne ligger litt etter

LÆRERE: Lærerne på Berge barneskole i Lyngdal har gjennomgående god kompetanse – men ingen slår lærerne i Audnedal. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

I flere norske kommuner mangler opptil en tredel av lærerne på første til fjerde klassetrinn godkjent utdanning. I Vest-Agder står det langt bedre til.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2017 kl 17:27

KOMPETANSE: Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet som NRK offentliggjør.

– Hvis vi ikke har kvalifiserte lærere som kan begynneropplæring, og ikke forstår barns utvikling og behov i den tidlige fasen i skolen, kan dette få store konsekvenser for våre elever i framtiden, sier Elaine Munthe, dekan ved fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora på Universitetet i Stavanger (UiS) til NRK.

– Elevene kan få hull i kunnskapsgrunnlaget og komme skjevt ut uten at det blir oppdaget, legger hun til.

Lyngdal

Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at i gjennomsnitt 5 prosent av timene i 1. til 4. klasse på landsbasis ble holdt av lærere uten grunnskolelærerutdanning.

I Audnedal var dette tallet 0. Det vil si at alle timer ble holdt av kvalifiserte lærere.

I Vest-Agder var det situasjonen i Audnedal, Farsund, Lindesnes, Søgne, Mandal, Sirdal og Marnardal.

Verst stilt var skolene i Åseral og Hægebostad, der 11 prosent av timene ble holdt av lærere uten godkjent utdanning.

Lyngdal snek seg under landsgjennomsnittet, og havnet på 4 prosent.

Audnedal

Lederen for skole og barnehager i Audnedal, Even Schau, legger ikke skjul på at han er fornøyd.

– Vi har jobbet aktivt for å få lærere inn i etter- og videreutdanningsordningene. De siste tre fire årene har sju-åtte-ni lærere fra Audnedal gjennomført et slikt løp, sier han, og understreker: – Vi legger til rette for det, og lærerne er selv opptatt av det. Vi har i det hele tatt svært mange dyktige og dedikerte lærere her i kommunen, sier han til Lyngdals Avis.

Schau sier også at Audnedal lykkes i rekrutteringsarbeider, og tror det både har sammenheng med det målrettede arbeidet kommunen legger ned og kompetansenivået på lærerne i kommunen.

– Vi mener dette helt klart fører til bedre resultater i skolen, sier Even Schau.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...