Audnedal ikke med i handlingsplanen – stasjonen kan bli oppgradert likevel

IKKE PÅ LISTA: En oppgradering av perongene Audnedal stasjon står ikke på lista over tiltak Jernbanedirektoratet ønsker å gjennomføre de neste ti årene. Foto: Lars Rekaa (arkivfoto)

En høyst tiltrengt oppgradering av Audnedal stasjon ligger ikke inne i Jernbanedirektoratets planer for perioden 2018-2029.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2018 kl 14:13

STASJONEN: Det behøver ikke bety at håpet er ute for en oppgradering av stasjonen.

Prosjektet til 13,5 millioner kroner er antakelig for lite til at det er naturlig å ta det med i en handlingsplan der mange av prosjektene ligger i 100-millionersklassen. Kommunikasjonssjef Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet bekrefter dette.

– Handlingsplanen skal bare omfatte de store jernbaneprosjektene. En rekke mindre prosjekter på enkeltstasjoner må finansieres på annet vis. Bane Nor har en pott, og har også kommersielle inntekter til å bidra til en løsning for disse prosjektene, sier han.

Audnedal kommune og Vest-Agder fylkeskommune har bestemt seg for å bidra med millionbeløp til oppgraderingen av Audnedal stashjon.

Det er Bane Nor som i egenskap av et statlig foretak eier skinnene og stasjonene på den norske jernbanen. Jernbanedirektoratet har som myndighetsorgan blant annet ansvar for å foreslå større utbyggingsprosjekter og å føre kontroll med jernbanedriften.

Skuffet

Ordfører Reidun Bakken (KrF) i Audnedal legger likevel ikke skjul på at hun er skuffet over at prosjektet ikke er inne på forslaget til handlingsplan.

– Jeg hadde veldig stor tro på at dette skulle med nå, og trenger litt tid på å fordøye forslaget. Men vi gir selvsagt ikke opp, sier hun.

– Jeg ser to muligheter. Vi kan forsøke å endre handlingsplanen gjennom høringen. Der kommer vi til å forsøke å endre dette i samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune. Hvis ikke det går, for vi sette vår lit til Bane Nor, sier Bakken.

– Vi har fått noen nedturer de siste årene, men gir ikke opp. Vi skal brette opp ermene nok en gang, legger hun til.

Tror ikke kampen er tapt

– Det synes jeg egentlig er naturlig, sier varaordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) i Audnedal.

– Vi har samarbeidet med Bane Nor, som har utarbeidet konkret og flotte planer for oppgraderingen.

Hun sier at hun hadde håpet at prosjektet kunne komme inn på Jernbanedirektoratets handlingsplan, ikke minst for å få synliggjor4t jobben kommunen har lagt ned i prosjektet.

– Men jeg tillater uansett ikke meg selv å fortvile. Jeg tror det finnes en plan for å gjennomføre oppgraderingen uansett, sier hun.

Det er først og fremst perrongene som er problemet i Audnedal. Disse har det ikke vært gjort noe med siden Sørlandsbanen sto ferdig under krigen.

Blant annet fordi den tyske okkupasjonsmakten krevde en forsert utbyggingstakt, ble Audnedal stasjon bygget med perronger som både er for korte i forhold til dagens toglengder, og for lave til at bevegelseshemmede enkelt kan komme seg på og av togene. Perrongene er også i ferd med å forvitre.

Audnedal kommune og Vest-Agder fylkeskommune har jobbet intenst med å få til en oppgradering av stasjonen i Audnedal, som har mellom 15 000 og 20 000 reisende i året. Mange av dem er pendlere som jobber i Kristiansand.

Les også: Bane Nor har lite å si om Audnedal stasjon

Arbeidene med perrongene i Audnedal er kostnadsberegnet til 13,5 millioner kroner. Både Audnedal kommune og Vest-Agder fylkeskommune har lovet å bidra med millionbeløp dersom også myndighetene bevilger penger.

For noen år siden ble Marnardal stasjon totalrenovert. Også Nodeland stasjon i Songdalen har blitt betydelig oppgradert.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...