Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

17. MAI: Vurderer om de skal selge heliumballonger

HELIUMSBALLONGER: Lyngdal Røde Kors Hjelpekorps har solgt slike ballonger i ulike fasonger i flere år 17. mai. Foto: Strandbuen

Flere kommuner har innført forbud mot heliumballonger, men ikke her i Lyngdal. Lyngdal Røde Kors Hjelpekorps har bra inntekter fra salget 17. mai, men vurderer hva de skal gjøre.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2018 kl 07:41

MILJØ: Miljøpartiet De Grønne (MDG) har på landsbasis stått i bresjen for en kamp for å forby heliumballonger. Årsaken er at det som går opp, som regel også kommer ned igjen. Når gassen er ute av ballongene, vil den falle tilbake til moder jord eller havne i sjøen. I en tid hvor plastforurensing i sjø er særdeles aktuelt, mener partiet at man kan fjerne ballongene.

– Vi har en diskusjon gående innad i hjelpekorpset om vi skal selge i år også. For å svare kun rettet mot forsøplingsaspektet mener vi at vi gjør mye for å hindre dette. Vi selger alltid med lodd festet til ballongen slik at den ikke skal kunne fly avsted. Vi informerer også om at hvis knuten ikke holder, uansett ende, så kan de komme tilbake med snor og eventuelt bare lodd og få en ny ballong.

Kan ikke lastes

Det forteller Esben Engesæth, Korpsleder i Lyngdal Røde Kors Hjelpekorps til Lyngdals Avis. Han har fått med seg diskusjonen og at det er flere kommuner som har sagt nei til salg av slike ballonger på nasjonaldagen.

– I 2016 og 2017 opplevde vi at det kun var en kunde som kom tilbake på grunn av for dårlig knytting. Dermed regner vi med at det ikke forsvinner mange av «våre» ballonger ut i naturen ved et uhell. Hvis noen av kundene våre bevisst kaster ballongene andre plasser enn i søppelkassen, når de er ferdig med dem, mener vi at vi ikke kan lastes for det.

Men lederen av hjelpekorpset ser også andre årsaker til å vurdere salget.

– Av andre grunner vi vurderer å kutte salget er på grunn av heliumsgassen. Den blir det bare mindre av her på jorden, og den er kostbar. Samfunnsnyttig er det bedre at den kan bli brukt til forskning og andre allmennyttige formål enn til underholdning, mener han.

Inntekter

Men for mange lag- og organisasjoner er 17. mai også en god kilde for inntekter. For barna er slike ballonger med de forskjellige figurene en sikker vinner denne dagen. 17. mai og heliumballonger har liksom bare vært der i mange år. Nå har flere byer og steder lagt ned forbund.

– Vi sitter også igjen med en ganske liten fortjeneste på salget da vi har valgt å beholde lave priser. Dette primært for å ikke ende opp med å «flå» småbarnsfamiliene som har nok utgifter til denne dagen. Til sammenligning er prisene ofte det dobbelte andre steder. Men det er også noen som velger å betale litt mer for ballongene, og det setter vi pris på.

Er for å hjelpe

Lyngdal Røde Kors Hjelpekorps har vært en del av 17.mai-feiringen i mange år. Heliumsballonger er bare en liten del av det de gjør denne dagen.

– Vi selger heliumballongene fra ambulanse vår, og de som står og selger er medlemmer hos oss og godkjente førstehjelpere. Vi er alltid klare til å yte førstehjelp når det trengs, og ambulansen er fullt utstyrt, med tillegg av heliumballongene. Vi pleier å være klare til å selge ballonger fra kl. 09, og det ene året hadde vi innen kl. 10 hatt tre hendelser der vi gav førstehjelp. Den ene av disse hendelsene var frem til ambulansetjenesten kom og overtok behandlingen. Vi er til stede ikke bare for å selge, men først å fremst for å hjelpe, forteller Engesæth.

Avgjørelsen på om de skal selge i år eller ikke blir tatt denne uken.

– Hvis vi ikke selger heliumballonger, vil vi være likevel være på plass denne dagen. Hvordan er ikke bestemt enda, men vi vil uansett alltid være klare til å hjelpe.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...