Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Kjøpte du juletreet ditt i Lyngdal? Da er sjansen stor for at familien Svinstad står bak salget

RUTINERT: Sverre Svinstad (62) har solgt juletrær siden 1977. Her står han utenfor Kvinesdal sparebank og Møter & Mat i Handelsparken på Rom.

De har en grønn, glitrende forretningsidé. Familien Svinstad konkurrerer med hverandre, men pengene havner til syvende og sist i samme kasse.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2015 kl 20:13

Sverre (62) står i Handelsparken, og på andre siden av veien utenfor Kiwi har Børge (37) stått. I Alleen, i korridoren mellom Sandalsgården og Coop Extra, har Sindre (33) tatt oppstilling.

Sjefen sjøl anslår at de selger totalt rundt 1 000 juletrær fra de starter 12. desember til de pakker sammen lille julaften. Selv har Sverre (62) solgt juletrær siden 1977, altså gjennom 38 desember-måneder.

I det store og det hele er det disse tre som selger juletrær rundt om i Lyngdal.

Sverre Svinstad vil ikke være med på at de har helt monopol i Lyngdal på juletresalg, og viser til Ligos i Akersmyr, der man kan hugge sitt eget juletre.

JULETREBODEN: Her i Handelsparken stod Sverre Svinstad frem til lille julaften. Foto: Erlend Haddeland

Nye tider

I tre år har Sverre stått i Lyngdal, men mest erfaring har han fra «byen».

– Jeg har stått mange år på Torvet i Kristiansand. Da stod vi opptil 22 selgere ved siden av hverandre. Du kan jo tenke deg det kaoset der. Nå er det kanskje bare én eller to selgere igjen der, sier han.

AVSTEMNING: Lyngdals Avis ble gjort oppmerksom på at det var 13. januar (20. dag jul), og ikke 13. dag jul, som tradisjonelt sett er julens aller siste dag, og vi har dermed endret det ene alternativet i pollen.

Gran og furu

Før solgte man mest vanlig norsk gran og furu, og det forekom enkelttilfeller av edelgran. I dag er edelgran den edleste sort for mange. Furu selger de nesten ingenting av, 20 trær i året, anslår Svinstad.

Trærne er kortreiste. De som har reist lengst, er fra Byremo, mens de fleste er lyngdalstrær, mange av dem hugget bak Alloc-fabrikken på Rom.

I ALLEEN: I 21 år har han stått i Alleen og solgt juletrær, Sindre Svinstad (33). - Jeg har vært hjemme i mellomtiden da, forsikrer han.

I Alleen i 21 år

– Jeg skal bare hjelpe henne, sier Sindre Svinstad (33) i det vi skal til å slå av en prat med ham i Alleen.

Service er stikkordet når det skal selges juletrær. Han kommer tilbake igjen etter salget.

– Jeg tror jeg har stått her i Alleen i 21 år.

– Jeg har vært hjemme i mellomtiden da, legger han til.

Broren Børge, som har stått ved Kiwi i Handelsparken og solgt juletre, har vært i juletrebransjen hver desember siden han kjørte moped. En tredje bror solgte også juletrær i Lyngdal, før han flyttet bort og sluttet med juletresalg i desember.

– Han er utstøtt, sier Sindre og ler.

PÅ ANDRE SIDEN: Børge Svinstad (37) står et steinkast unna juletre-standen til sin far.

De beste trærne

– Veldig mange kommer for å kjøpe juletrær rett før jul. Det kommer noen «nødne» kunder og lurer på hvor de fineste trærne har blitt av. Vi får nye juletre hver dag, men bittelille julaften og lille julaften begynner det å bli godt utsolgt, sier Sindre.

Faren Sverre kan fortelle at den store dagen heller ikke er noen hindring for enkelte.

– Det har skjedd at folk har kommet så sent som klokken 18 på julaften for å kjøpe juletre. Da er det nokså sent å begynne å pynte på treet, sier Sverre om henvendelsen som skjedde for et par år siden da han satt midt i julemiddagen.

JUELTREKUNDE: Rune Tønnessen (til høyre) kjøper juletre hos Svinstad. Foto: Erlend Haddeland

Plast vs. naturtre

Ifølge en undersøkelse Sentio gjorde for Nationen i 2013 har 64 prosent ekte juletre, 22 prosent har juletre i plast og 15 prosent av de spurte har ikke juletre.

Sverre merker konkurransen mot plasttrærne, men er ikke bekymret.

– Det skjer at det kommer noen tilbake og sier de har hatt plast i to-tre år og er lei av. «Det ser jo likt ut hvert år», sier de. Kjøper du et naturtre, får du variasjon. Det er ikke så veldig å sitte igjen i stua å prate om at juletreet er fint når det har vært helt likt i ti år, sier Sverre.

– Hvordan pynter du juletreet?

– Amerikansk stil, med alt for mye pynt på, svarer Sverre Svinstad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...