Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Nå skal Polen-turene avgjøres av kommunestyret

SKOLETURER: Torsdag skal saken om turer til Polen opp i kommunestyret. Foto: Erlend Haddeland

Rådmann går inn for å avvikle dagens ordning med Polen-turer for 10. klassingene. Torsdag skal kommunestyret avgjøre saken.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

POLEN-TURER: Det har vært en årelang tradisjon hvor Lyngdal ungdomsskole arrangerer turer til Polen hver høst. Turene har vært arrangert ved at foreldrene har ansvar for å samle inn penger for å finansiere deler av turen. Skolen har sendt lærere på tur, som skolen betaler full lønn til.

Nå kan det bli slutt, for førstkommende torsdag skal saken opp i kommunestyret i Lyngdal. Innstillingen fra rådmann er klar:

– Polenturen avvikles som det ordinære skoletilbudet, men kan videreføres i regi av foreldrene.

Ikke krav

I rådmannens vurdering heter det blant annet at det ikke er et krav i skoleloven for en slik ordning med tur. Gjennom kunnskapsløftet vil kommunen ivareta elevenes faglige og sosiale opplæring innenfor dette tema, uavhengig om det arrangeres tur til Polen eller ikke.

– Det er viktig å merke seg at Lyngdal kommune har planlagt og bestilt polentur til høsten 2018 for de elevene som nå går i 9. klasse. Det er viktig at disse elevene får gjennomført denne turen. Dermed vil dagens ordning bli avviklet som styrt prosess.

Får rådmann gjennomslag vil vedtaket gjelde for de elever som i dag går i 8. klasse ved skolen og som i utgangspunktet skal planlegge tur høsten 2019.

Tre alternativ

Når politikerne skal ta opp saken er det ikke første gang den skal opp. Et annet moment rådmann trekker frem er kommunesammenslåingen med Audnedal.

– Av denne grunn er det viktig å tenke igjennom om Lyngdal kommune bør velge samme måte å arrangere turen på som de gjør i Audnedal. I Audnedal kommune er det hundre prosent foreldrestyrt firedagerstur til Berlin (ikke til Polen!) for elevene på ungdomsskolen. I Berlin besøker elevene bl.a. det gamle Stasi Hovedkvarter , Sachsenhausen og Ravenbruck.
Tilbakemeldingene fra Audnedal er at både elever og foreldre er veldig godt fornøyd med ordningen. Turen arrangeres primært i høstferien, skriver rådmannen i saken.

Når man så nærmer seg en avslutning på saken er det tre alternativer som skisseres.

  • Alternativ 1: «Foreldrene har ansvaret for å planlegge, finansiere og gjennomføre Polenturen som arrangeres utenom skoletiden, for eksempel i høst- eller i vinterferien.»
  • Alternativ 2: Polenturen arrangeres i regi av Lyngdal kommune .

Utgiftene er beregnet til ca kr. 800000 . I dette beløpet er ikke utgifter til funksjonshemmede tatt med. Dette vil kunne variere mye fra år til år.

  • Alternativ 3: En kombinasjon mellom 1 og 2 der kommunen går inn og dekker et mellomlegg mellom innsamlede midler og det turen reelt koster. Kommunen er ansvarlig for turen.

– Etter en totalvurdering foreslår Rådmannen at polenturen avvikles som det ordinære skoletilbudet, men kan videreføres i regi av foreldrene. På denne måten eliminerer vi også den økonomiske usikkerheten som ligger i alternativ 2 og 3 , samt at det blir lik ordning i Audnedal og i Lyngdal kommune. Dette innebærer at foreldrene har ansvaret for å planlegge, finansiere og gjennomføre polenturen som arrangeres utenom skoletiden, for eksempel i høst- eller i vinterferien.

Tidligere har også saken vært oppe i Oppvekstkomiteen. Der er forslaget til vedtak følgende:

  • «Alternativ 3 , En kombinasjon mellom alternativ 1 og 2 der kommunen går inn og dekker

et mellomlegg mellom innsamlede midler og det turen reelt koster. Kommunen er ansvarlig for turen!» Ordningen evalueres i år 2022 med spesielt fokus på foreldredugnad siden dette er en viktig del av alternativ 3.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...