Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Meninger: Vindturbiner i indre Agder: Våkn opp! Se til Lyngdal!

FAKSIMILE: Faksimile av et kart som viser plasseringen av og avstanden mellom de planlagte vindturbinene og bebyggelsen. Foto: Faksimile

Steinar Fuglestveit ber Indre Agder se til Lyngdal i vindkraftsaker.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Etter flere meningsytringer og avisinnlegg med planer om store vindparker i Sør-Norge, etterlyser jeg nå et aktivt politisk engasjement fra kommunestyrene i Indre Agder.

Utenlandsk storkapital driver nå taktisk lynkrig blant grunneierne for å sikre seg arealer og retten til å kunne bygge seg store parker med vindturbiner som skal produsere grønn elektrisk kraft for eksport til Europa.

Grønn kraft som vi norske forbrukere og bosatte i regionen må være med å betale en svært dyr pris for. Fram til 2035 skal vi norske forbrukere betale/subsidiere grønne kraftsertifikater med ca 18 - 20 øre/kWh som kommer Nord-Europa til gode.

Regjeringa, med god støtte av opposisjonspartiet Ap, har lagt alt vel til rette for et slikt ran i distrikts-Norge.

EØS, ACER, overføringskabler, tolkning av hva som er grønn politikk og høye energipriser, gjør eksport av elkraft til kontinentet til en svært økonomisk interessant investering for utenlandsk storkapital.

I Europa, eksempelvis Sveits og Tyskland, er der ikke mangel på vind, høyder og fjelltopper til å produsere grønn elkraft, men der er det ikke politisk vilje til å ofre og ødelegge naturen for framtidige slekter subsidiert av folket.

I Norge, forblindet og opptatt av å kunne måle og verdsette det meste av verdi i oljemilliarder, er det mye enklere å gjøre inngrep i naturen og kjøpe seg avlat ved å kalle inngrepene for miljøtiltak som skal redde Europa og verden.

Dobbeltmoral og politisk korrupsjon synes ikke å være ukjent lenger i norsk politikk.

Det er lagt ned forbud i dag mot å drenere ei myr og fulldyrke denne for matproduksjon. Men å kunne anlegge milevis med brede transportveier i norske fjell og myrterreng for å kunne transportere fram 200 m høye vindturbiner ses som god grønn politikk.

I mitt nærområde er nå dyktige skolerte agenter for kapitalsterke Fred Olsen ute med fristende sjarmoffensiv overfor aktuelle grunneiere/bønder.

Det lokkes med fristende økonomiske årlige summer dersom grunneier nå kan være rask og skrive under på et JA til vindmøllepark som berører han sin eiendom.

Den ene grunneier settes opp mot den andre. Det jobbes raskt og enkeltvis, sannheter fordreies og framføres stykkevis og delt eller forties.

Store naturinngrep som dette engasjerer og berører mer enn bare grunneiere.

Natur blir sprengt i filler, beboere og hyttefolk får ødelagt utsyn, fred og ro. Mennesker vil få helsa påvirket negativt både fysisk og psykisk.

Turterreng som i dag benyttes til fots eller på ski blir ødelagt eller kan i verste fall bli farlig område å gå i, spesielt vinterstid, der isbelagte propellvinger slenger tunge isklumper ut i terrenget.

Dyre- og fuglelivet blir sterkt berørt og endret.

I småkommuner som Audnedal, Hægebostad og Åseral skapes det nå splittelse, uvennskap, isolasjon og ufred mellom naboer og i folket.

Dette er en stor sak som for noen få personer vil få kortsiktig økonomisk gevinst. For kommunene vil den ut fra skattereglene for slike vindkraftparker bety null eller gi svært liten gevinst. For et totalt miljøregnskap vil dette på sikt bety et klart negativt resultat.

Politikerne i våre kommuner sitter nå på gjerdet og venter på at den enkelte grunneier skal si JA eller NEI til utbygger.

Etter min mening er dette en uansvarlig politisk oppførsel.

Det skal ikke være enkeltpersoner som skal ta avgjørelsen og belastningen i saker som har så store samfunns- og allmenne interesser.

Politikerne er valgt av folket for å tjene våre felles interesser på beste måten. Å sitte stille og vente på om det blir et JA- eller NEI-flertall blant grunneierne, for så å falle ned på flertallets side, er direkte feigt.

Audnedals politikere skulle i hvert fall snart ha lært hvor sosialt splittende og ødeleggende enkelte saker kan være når politikere og administrasjonen velger taktikk med å sitte stille i båten til været roer seg.

Ros til Lyngdal kommune!

Nå som vi fra nyttår skal bli en kommune til Nye Lyngdal, burde det vel være en soleklar løsning for Audnedal: Se og lær av Lyngdal, som nylig har gjort et enstemmig NEI-vedtak til etablering av vindpark i Lyngdal kommune.

Med et slikt snarlig vedtak vil vi kunne bli spart for splittelse mann mot mann, nabo mot nabo, grend mot grend og kommune mot kommune.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...