Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Meninger: Folkestyre eller rådmannsvelde?

BEKYMRET: Steinar Fuglestveit oppfordrer politikerne til ikke å overlate vindkraftsaker til kommuneadministrasjonene, men ta en politisk beslutning om å si nei! Foto: Erlend Haddeland, arkivfoto

Steinar Fuglestveit advarer mot rådmannsvelde i dette innlegget.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

På folkemøtet om vindturbiner i Eiken, 2. april, fikk vi i korte svar fra ordfører i Audnedal og ordfører i Hægebostad hørt hvem de føler seg valgt til å skulle tjene og til å stole på.

I forkant av møtet, var berørte ordførere i indre Agder oppfordret i leserinnlegg om kort å si hvordan ordlyden i kommunens innspill til NVE lød.

I tidsrommet juni og fram til 20. sept 18, ble alle landets kommuner gitt muligheten til å komme med innspill og faglig informasjon til mulige vindkraftanlegg i sin kommune. Dette var først og fremst for å fange opp tilstrekkelig informasjon for å gjennomføre arealanalysene som skulle føre til det framlagte rammeforslaget nå 1. april 2019.

I en så stor og viktig sak som berører hele folket og enorme verdier, ville det vel vært naturlig at en kommune ved ordfører forsikret seg om at NVE i det minste fikk oversendt de planer og opplysninger som ble gitt av administrasjonen på folkemøtet.

At det berørte området i Audnedal ligger i et LNF-område med spredt bebyggelse og at vi har et historisk verdifullt gruveområde på Øvre Flottorp, kunne trolig vært et innspill av betydning for Audnedal.

Hytteutbygging og Eiken Rehabiliteringssenter sitt behov for ro og urørt natur, er vel også en faglig informasjon som Hægebostad burde sendt inn?

I møtet i Eiken var ordfører i Hægebostad rask til å sende ballen over til sin rådmann. Han kunne fortelle forsamlingen at Hægebostad kommune ikke hadde benyttet seg av muligheten til innspill til NVE.

Ordfører i Audnedal kommune svarte at hun som ordfører ikke hadde behandlet dette brevet politisk da det i brevet fra NVE sto å lese: - Vi er ute etter faglig informasjon av overordnet karakter.

Hun anså derfor at et innspill måtte ha kommet fra administrasjonen.

Audnedal kommune benyttet altså ikke muligheten til å komme med innspill til NVE før tidsfristen.

I Åseral hevder ordføreren at åsdølene er godt herdet og nok vil tåle mere og større naturinngrep enn i nabokommunene, så det er vel liten sannsynlighet for at den kommunen har sendt innspill til NVE.

Er dette en ansvarsfraskrivelse fra våre ordførere?

Er ordførerne klar over at de er valgt av folket for å tjene folket?

Har kommunestyrene delegert for mye makt til våre rådmenn i dag?

Ble øvrige kommunestyrepolitikere informert om denne innspillsmuligheten?

Har en rådmann forsømt sin oppgave eller opptrådt politisk med ikke å sende inn faglige innspill som kunne fått en stor betydning for NVE sine planer!

Vil også denne forsømmelsen bli avsluttet som vanlig med kun et enkelt ord fra rådmannen: Beklager!

Vil en kunne forvente at en alvorlig forsømmelse fra en ansatt på et lavere nivå også blir tatt like lett på som for en toppleder?

I denne saken vil jeg gi ordføreren i Lyngdal ros for å ha mot og evne til å gå i takt med et stort flertall av folket. I møtet oppfordret han alle kommuner i Listerregionen til å stå sammen og sende inn et enstemmig NEI til utbygging av vindparker i våre kommuner.

Men det haster! Høringsfristen er 1. august 2019.

For å spare folket for mere splid og lidelser håper jeg for all del at et slikt vedtak kan bli sendt så vi alle sammen kan nyte en god sommer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...