Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Leserinnlegg av Kenneth Mørk: – Tiden er overmoden for å skrinlegge søndagsåpent

SØNDAGSTUR: I dette leserinnlegget tar Kenneth Mørk til orde for at vi heller bør dra på tur til Månen på søndager, enn å handle i butikker. Foto: Erlend Haddeland

– Tiden er overmoden til å spise en is, stikke på tur til Månen, skru på bilen eller bare være sammen, skriver Kenneth Mørk i debatten om sommeråpent på søndager i Lyngdal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 04.08.2017 kl 14:00

MENING: Søndagsåpne butikker om sommeren? Hvem så ikke den komme da Mandal og Farsund søkte og fikk ja? Bisletteffekten, hvor kommunene én etter én tvinger hverandre til å stå, i jakten på turistkronene, og til slutt står de alle, og tjener mindre enn de gjorde til å begynne med.

Forklar meg konkurransefordelen ved dette om alle vedtar noe slikt? Dette handler om kjedemakt, kapitalkrefter og ideologi. Ingenting annet.

Bakgrunn: Handelsparken senter-leder vil ha søndagsåpent om sommeren

Den som påstår at dette handler om valgfrihet, må kanskje ta et par runder i tenkeboksen og tilnærme seg virkeligheten fra andre vinkler. Dette handler ikke om valgfrihet, det handler om påtvungenhet. Det handler ikke om å tjene noe ekstra, eller muligheten til å ha åpent.

Alle må ha åpent av hensyn til egen markedsandel, det er ikke bare å sette inn studenter som også ønsker fri en dag i uken. Kjedene har kapitalen i orden til å tåle å indirekte «trette» ut de små nisjebutikken når kostnadene øker på. Sjåførene må levere varer, og vekterne på jobb. Synergieffektene er store, og er langt ifra den potensielle gevinsten man kan påstå finnes i enden av regnbuen.

SKRIBENT: Kenneth Mørk. Foto: Privat

Frihet og valgfrihet?

Og forklar meg dette: Hvis det nå åpnes for 7 dagers handel, trenger folk flere ting da? Trenger turistene eller byens innbyggere flere sett med sko, eller matchende tennissokker? Selvsagt gjør de ikke det. Det er både naivt og tullete å tro at så skjer. Handlemønsteret vil bare endre seg. I stedet for lørdag som handledag, velger man søndagen. Lørdagen blir en middelmådig fredag, og alle har vi fått endret våre vaner.

Leserinnlegg fra senterleder Tom Andreas Hestås: – Det jeg etterspør er kun en rett, ikke en plikt

Selv med én dag ekstra handel, har jeg ikke bruk for flere skjorter, og ikke har jeg behov for å dra til nabobyen (som for meg er Lillesand) for å kjøpe en is, eller hårspenner til datteren min. Og nettopp derfor ble dette stemt ned i Kristiansand nylig. Fordi argumentene er for dårlige, vinninga går ikke opp i spinninga, og valgfriheten blir til et hinder for frie valg for alle andre enn den ene kunden som ikke rakk handle i går.

Tiden er overmoden for å skrinlegge dette, ta vare på den ene dagen hvor vi (ja, jeg også) som ikke må på jobb for å holde samfunnsmaskineriet i gang, kan ha fri sammen. Til å spise en is, stikke på tur til Månen, skru på bilen eller bare være sammen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...