Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

Leserbrev: – Vi nektes mulighet til å ta vare på egen helse

Dette leserbrevet er et åpent brev til ordfører Jan Kristensen i Lyngdal.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2019 kl 07:45

LHL Farsund og Lyngdal sendte 10. desember 2018 en henvendelse til ordføreren i Lyngdal der vi etterlyste at innbyggere i Lyngdal kommune med kroniske lidelser som kols, hjertesvikt, diabetes, psykisk lidelse og komorbiditet (flere kroniske lidelser samtidig) får samme mulighet til telemedisinsk oppfølging gjennom TELMA, -telemedisinsk oppfølging i Agder, som innbyggere i alle andre Listerkommuner. Tilbudet er for personer med kroniske lidelser, som ønsker å lære mer om sykdommen sin, forebygge forverringer av sykdommen, eller som trenger tettere oppfølging av sykdommen fra helsepersonell i en periode.

Alle pasientene får ved oppstarten en kartleggingssamtale med sykepleier på telemedisinsk sentral. Hensikten er å finne ut hva som er pasientens behov, og hva som er viktig å vektlegge i oppfølgingen. Oppfølgingen blir tilpasset individuelt. Oppfølgingen skjer via en sikker digital løsning der pasienten følges opp fra en telemedisinsk sentral via nettbrett. De telemedisinske sentralene ligger i Arendal, Kristiansand og Farsund.

24. januar fikk LHL Farsund og Lyngdal svar fra Norman Udland, rådmann i Lyngdal kommune.

I svaret skriver han:

«Vi har opplevd at det har vært vanskelig å «finne rett pasient» som fikk være med i prosjektet, til tross for flere KOLS pasienter har kun få «blitt godkjent» av prosjektet:»

LHL Farsund og Lyngdal vet at ingen pasienter som Lyngdal kommune har meldt opp har blitt avvist som deltakere i prosjektet. Dersom det er vanskelig for Lyngdal kommune å bedømme hvilke pasienter som passer inn er prosjektledelsen i TELMA på tilbudssiden med opplæring til ansatte i de kommunale forvaltningsenhetene. Sykehuset ønsker også et samarbeid med kommunen i dette slik at de kan melde aktuelle pasienter til hjemkommunen, - slik de gjør for innbyggere fra de resterende kommunene i Lister. For mange innbyggere med kroniske lidelser kan dette tilbudet gi trygghet, læring og mestring som gjør at de unngår å bli «svingdørspasienter» i forhold til sykehusinnleggelser.

Når det gjelder å finne rett pasient for prosjektet er det ikke så mye som skal til, ifølge inklusjonskriteriene for TELMA. Du må ha en eller flere av de overnevnte sykdommene, være klar og orientert, ha behov for opplæring/rehabilitering, behandling eller hjemmetjeneste ved avstandsoppfølging, ha 3G/4G dekning hjemme samt kunne bruke enkel teknologi. Sist men ikke minst viktig; du må bo i en kommune som har inngått samarbeidsavtale med en telemedisinsk sentral.

Det som hindrer deltakelse for innbyggere i Lyngdal er at vi bor i en kommune som ikke har inngått samarbeidsavtale med telemedisinsk sentral.

Mer informasjon om inklusjons- og eksklusjonskriterier ligger her:

Rådmannen skriver videre:

«Pasientene fra Lyngdal har som oftest ikke hatt/hatt lite kommunale tjenester. Hos de inkluderte pasientene opplevde vi å få lite/ingen informasjon fra TELMA prosjektet om utvikling/status på pasient.»

I TELMA-prosjektet er det kommunen selv som velger om pasienten skal være med i prosjektet og forvaltningsenheten får evalueringsnotat etter 6 uker, og etter 3 mnd. hvor man vurderer om tjenesten skal fortsette. Hvis tjenesten fortsetter får hjemkommunen evalueringsnotat hver tredje mnd. for ny vurdering.

Noen brukere får den telemedisinske tjenesten som forebygging (i en tidlig fase av sykdommen) og får opplæring om sykdommen og lærer å mestre det å leve med sykdommen og da avsluttes tjenesten etter 3 mnd. Andre brukere opplever trygghet ved å ha oppfølgingen over tid og fortsetter videre etter tre måneder. Dette skjer i samarbeid med forvaltningsenheten i hjemkommunen. Fastlegen samarbeider med telemedisinsk sentral gjennom hele oppfølgingen. Fastlegen blir kontaktet når søknaden til forvaltning behandles, ved oppstart, underveis og ved avslutning. Hvis det oppstår noe underveis blir også fastlegen kontaktet.

Rådmannen skriver også:

«Ved ny henvendelse fra TELMA prosjektet i høst hadde vi en gjennomgang av våre ulike prosjekter og prosesser som er pågående nå og frem mot Nye Lyngdal i 2020. Vår konklusjon er at vi på det nåværende tidspunkt ikke har kapasitet til å delta aktivt i prosjektet. Hjemmebasert omsorg i begge våre kommuner sliter med å holde tritt med en økende tilgang av oppdrag, og ergoterapitjenesten i Lyngdal har redusert bemanning for tiden. I tillegg er det mange prosesser som må samkjøres i forbindelse med Nye Lyngdal.»

Det er trist for Lyngdal kommunes innbyggere at vi ikke får samme mulighet til oppfølging av våre kroniske lidelser som innbyggere i andre kommuner i Lister og i Agder.

Deltakelse i prosjektet er gratis for kommunen og kan gi gevinster både for kommunen og for innbyggere med kroniske lidelser. Kostnaden for kommunen er å få identifisert en person som kan være prosjektets kontaktperson i Lyngdal. Kostnaden er også å sikre at tilbudet gjøres kjent for ansatte i helse- og omsorgstjenestene slik at aktuelle pasienter får dette tilbudet.

Når det gjelder ressursbruk så har prosjektet flere tilfeller der behovet for tjenester fra kommunen har blitt redusert som resultat av telemedisinsk oppfølging. Eksempler på dette kan være at faste tilsynsbesøk for å følge opp pasienter med kroniske lidelser kan reduseres eller erstattes med oppfølging fra telemedisinsk sentral.

Tilbudet har også som mål å forebygge eller utsette behov for fremtidige tjenester gjennom økt kunnskap og økt mestring av egen sykdom slik at vi kan leve bedre og forebygge forverrelser, behov for kommunale tjenester og sykehusinnleggelser. Noe som også bør være interessant for kommunen i et kommune- økonomisk perspektiv.

Vi ber derfor om at Lyngdal kommune tar kontakt med ledelsen i TELMA og skriver under samarbeidsavtalen som gir våre medlemmer i Lyngdal samme tilgang til telemedisinsk oppfølging som våre medlemmer i andre kommuner i Lister og i Agder.

Arnfinn Jensen Leder, LHL – Farsund og Lyngdal

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...