Meninger: Stopp tullet

VYER: Slik ser dagens NSB for seg morgendagens Vy! Foto: NSB

Det hjelper ikke at Vy-logoen er laget av Snøhetta, og i og for seg er ganske lekker. Det er ikke behov for den!

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Det er sunt å la voksne folk leke litt. Men ikke for nærmere 300 millioner blanke skattekroner. Hvis ikke samferdselsministeren griper inn, må Stortinget manne seg opp og instruere regjeringen om å stoppe omdøpingen av NSB! Vi kan ikke leke butikk med fellesskapets midler på dette viset. Selv om selskapet med det merkelige navnet Sørtoget snart overtar stoppene på Audnedal stasjon, er det ingen grunn til å bytte ut navnet NSB (det heter faktisk ikke lenger Norges Statsbaner), som både forteller hva NSB driver med, og som er så godt innarbeidet at de fleste kjenner igjen forkortelsen.

Vy vil ledelsen i selskapet kalle det. De vil bruke det samme navnet på togselskapet og på Nettbuss. Akkurat det viser hvor dumt det kan bli med et navneskifte. Nettbuss het i sin tid NSB bilruter...

En ting er klokskapen i å bytte ut et megetsigende navn med et luftig begrep som ingen umiddelbart oppfatter. En annen ting er kostnadene. Det koster å være kar – eller et selskap under nytt navn. At NSB har brukt penger på å kjøpe retten til navnet fra en tidligere rettighetshaver er bare latterlig. Det er pengebruken for øvrig som i beste fall kan karakteriseres som uansvarlig. Bare nytt brevpapir koster sikkert over millionen. Nye uniformer til de ansatte koster mye mer. For ikke å snakke om ny dekor på togsett, lokomotiver og vogner. Det er slett ikke sikkert at kostnadsanslaget på et sted mellom 220 og 280 millioner kroner fort kan sprekke. Og det er du og jeg som må betale. NSB er et offentlig selskap som får skattepenger for å kjøre tog. Lekker pengene ut til fjolleri, må de hentes inn igjen et annet sted. Det blir i hvert fall ikke rom for å senke subsidiene etter at konsernsjef Geir Isaksen og styreleder Dag Mejdell har brukt penger – ikke som fulle sjøfolk, for de har tjent pengene før de bruker dem – som ansvarsløse byråkrater.

Senterpartiet har allerede krevd svar fra samferdselsminister Jon Georg Dale. Arbeiderpartiet og SV kan fort slutte seg til det kravet. Det hjelper ikke at Vy-logoen er laget av Snøhetta, og i og for seg er ganske lekker. Det er ikke behov for den!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...