Lyngdals Avis

Lyngdals Avis

MENINGER: La oss gi de eldre og pleietrengende den maten de fortjener

SKRIBENT: Innlegget er skrevet av varaordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) i Audnedal. Foto: Arkivfoto

Varaordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) i Audnedal tar opp problemer rundt institusjonsmat i dette innlegget.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Det skrives mye i sosiale medier fortiden om mat og ernæring til våre eldre og pleietrengende her i landet. Og på meg virker det som om de aller fleste er helt enige i budskapet om at det må være en selvfølge og en rettighet at de ikke skal måtte spise vakuumpakket mat som er laget lang tid i forveien, som verken smaker godt eller ser appetittlig ut, og i svært mange tilfeller ikke er næringsrik nok.

Men til tross for denne enigheten har vi ikke kommet i mål med å gi alle våre eldre og pleietrengende skikkelig mat på sykehjem og institusjoner. Og da må vi jo faktisk gå til de som kan gjøre noe med dette. De som styrer kommune og stat.

For meg er det en selvfølge at vi skal behandle våre eldre og pleietrengende som vi selv hadde ønsket å bli behandlet. Maten og måltidene er for oss alle en stor glede i livet, ja hva gjør vi når vi skal kose oss. Jo, vi lager god mat, vi nyter luktene, synet og smaken av maten og føler oss vel. Jeg synes det er urimelig at mange eldre blir fratatt denne gleden i livet.

Stortinget har bevilget ekstra penger som skal støtte og bistå kommunene med å bedre tjenestene i eldreomsorgen, men når dette ikke blir fulgt opp i kommuner og fylker er vi like langt.

Det viser seg dessverre ofte at mange mennesker ikke tar ting på alvor før de selv får føle og kjenne ting på kroppen.

Så da er det vel ikke annet å gjøre enn å bytte ut flotte møtesmørbrød og fine middager til politikere og kommunalt ansatte i de kommuner og fylker som ikke prioriterer å ha egne kjøkken og næringsrik mat.

Jeg utfordrer også Stortinget på å gjøre det samme i kantinene sine, så vil jeg tippe det ikke tar lang tid før det blir lovpålagt med egne kjøkken og kortreist mat i alle landets kommuner.

Tar dere utfordringen?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...