Mange hentet kortreist mat i Lyngdal

MYE FOLK: Parkeringsplassen ved Felleskjøpet i Lyngdal var svart av folk da Rek-ringen Lyngdal leverte ut kortreiste matvarer for første gang. Til venstre Anne Vindtland. Foto: Privat

Reko-ringen i Lyngdal har allerede over 800 medlemmer. Mange av dem benyttet anledningen til å hente kortreiste matvarer i Lyngdal tidligere denne uka.

Lyngdals Avis
Lyngdals Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 11:36

REKO: Reko er egentlig en svensk betegnelse som står for rejäl konsumption – noe som kan oversettes med rettferdig forbruk. Ordningen ble først igangsatt i Österbotten i den svensktalende delen av Finland i 2013. I Norge startet arbeidet for et drøyt år siden.

Systemet går ut på å lage ringer av produsenter og forbrukere som knyttes sammen av en faceboook-side. På REKO-ringen Lyngdal legger produsenter ut sine varer for salg, mens kundene velger om de vil kjøpe noe, og hva de vil kjøpe. Hver 14. dag møtes produsentene sine kunder for levere ut varer og ta betalt for dem.

Første gang

– Dette er den først utleveringen vi har i Reko-ringen i Lyngdal. Men vi regner med å arrangere møter som dette hver 14. dag framover, sier Anne Vindtland. Hun representerer både Norsk Landbruksrådgivning som har jobbet med reko-ringer og Vindtland bringebær på Rom, som er en av prodsentene som deltar i Lyngdal.

Parkeringsplassen utenfor Felleskjøpet i Lyngdal var svart av folk da utleveringen foregikk. Mange kunder hadde bestilt varer fra flere produsenter. Dert gikk i alskens landbruksprodukter – fra bringebærsaft til fenalår.

Vokser raskt

Da utleveringen foregikk, hadde Reko-ringen Lyngdal 850 medlemmer. I dag ligger tallet like under 1000. Lyngdal er en av tre Reko-ringer i Agder – de andre to er knyttet til Arendal og Kristiansand.

– Agder har kommet litt sent i gang med dette, men Reko-ringer er ganske stort i Sør-Norge for tiden. Det er vekst her på Sørlandet også, nå, sier Anne Vindtland.

– Suverent opplegg

De aller fleste medlemmene er forbrukere. Mange bor i Lyngdal, men ringen dekker store deler av vestre Agder. En god del hyttefolk har også meldt seg på.

– Vi har vel en ni-ti produsenter fra distriktet som deltar, men også produsenter fra andre deler av Agder selger varer gjennom vår ring, sier Anne Vindtland.

FENALÅR: Kristin Ariansen fra Jåsund hadde avtale med 15 fenalårkunder da hun kom til Felleskjkøpets parkeringsplass. Foto: Privat

– Dette er et helt suverent opplegg, sier Kristine Ariansen. Hun er på plass for å levere ut fenalår produsert på gården ved Jåsund.

– Jeg har 15 forhåndsbestillinger som skaleaffektueres i kveld, forteller hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...